V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisz­tériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Képviselőtársaim! Elöljáróban egy kisszínes. Ön pár évvel ezelőtt tartott egy sajtó­tájékoztatót, aminek ez volt a címe: „Simicskáék be­ke­belezik a Balaton-partot.” Nos, azóta kiderült, hogy az említett úr ha nem is kebelezte be a Balaton-partot, de önöket egészen biztosan felvásárolta. (Dr. Rétvári Bence: Ez ciki!) De ezúttal higgyük el, hogy ön tényleg a Balatonért aggódik. Akkor rögzítenünk kell, hogy itt egy folyamatban levő környezetvédelmi engedélyezési hatósági ügyről van szó, a hatóság ha­táskörét sem a kormány, sem a minisztérium elvonni nem vonhatja el. Információnk szerint egyébként első fokon kétszer is elutasító határozattal zárult az eljárás.

Mindannyiunknak szándéka, hogy a Balaton mint nemzeti érték hosszú távon is megmaradjon. En­nek érvényesítését szolgálja a Balatonról szóló tör­vény szigorú szabályozási eszközrendszere. A Sió­fok vízpart-rehabilitációs tanulmánytervének elfo­ga­dá­­sáról szóló tárca nélküli miniszteri rendelet az érin­tett területre is meghatározza a kikötésre alkal­mas partszakaszt, és a kötelezően megtartandó köz­területek lehatárolását, ahol a parti sétány kialakí­tá­sára alkalmas nyomvonalat is megjelölik.

A kérdésben felvetett természetvédelmi aggá­lyok tekintetében jelzem, hogy a hatályos nádas­mi­nő­sítés, valamint a helyi információk alapján a terü­le­ten nádas nem található, nádirtásról, halpusz­tu­lásról nincs információnk. Az eljárás során ennek ellenére az illetékes környezetvédelmi hatóság a jog­szabály értelmében ezek kockázatát is vizsgálja a Balatonra mint Natura 2000-es területre, illetve a Natura 2000 terület jelölőfajaira kifejtett hatásukkal egyetemben. Kérem válaszom elfogadását. Köszö­nöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage