DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbbi hozzászóláshoz annyit fűznék, nagy örömöm az, hogy Rétvári államtitkár úr felhatalmazott minket, hogy vegyünk részt az örökbefogadás szabályainak korszerűsítésében, mert én magam éppen a győri kórházban fekvő két szívbeteg kisgyermek örökbefogadását kezdtem meg, és már most látom, hogy micsoda kálvárián fogok keresztülmenni. Úgyhogy köszönöm, ha ebben nekünk segít.De hogy a napirendi ponthoz hozzászóljak: a kormány 2017-ben meghirdette a családok évét 2018-ra, Novák Katalin államtitkár asszony bábáskodása mellett. Nagyon örült ennek mindenki, mert bizonyára mindannyian tudják, hogy 2011 és ’16 között Magyarországon 41 ezerrel csökkent a családok száma. Azért ez egy óriási probléma, különösen úgy, hogy ebben nincs benne az a szám, azoknak a családoknak a száma, akik ugyan elvándoroltak, de a lakcímeikről nem jelentkeztek ki. Az volt a meghirdetés célja, hogy demográfiai ösztönzést érjenek el, különösen szeretnének a már meglévő gyermekes családokra figyelni, és minden olyan eszközt bevetnek, amivel úgy érezhetik 2018-ban a családok, hogy ez az év valóban róluk szól. Ki ne örült volna ennek, ha nem mi, mindannyian?

Aztán mit tapasztalunk ebben? Az összes kulturális programot, amelyet évente rendszeresen valamilyen okból valakik megszerveznek, az egészet, az összeset e program alá szervezték. Aztán itt a CSOK. Valóban üdvözítő, hogy már 66 ezren igénybe tudták venni, csak a probléma az, hogy a CSOK intézménye az új lakások árát 12 százalékkal növelte, a használt lakásokét pedig 18 százalékkal. Ez azt jelentette, hogy csak a gazdag háromgyermekes családok tudtak az áremelkedésen felül valóban valami érdemit is kapni vele.

Aztán van még egy nagyon szomorú hír. Ahhoz képest, hogy a demográfiai ösztönzés volt a cél, 2,9 százalékkal csökkent a születések száma, 3,9 százalékkal pedig nőtt a halálozások száma. Tehát megint elmondhatjuk, hogy sajnos a népességünk nemhogy nőtt, hanem a természetes fogyás csökkent. (Sic!)

Aztán való igaz, hogy 13 százalékkal nőttek a bérek, amelyek egy család életében fontosak, de a 13 százalékból igen jelentős százalékot elvisz az a drágulás, amit mindannyian magunk is érezhetünk. Nem sorolnám föl, mi mindennek az ára drágult ebben az évben. Az uniós szint felett drágult minden termék és szolgáltatás, ami drágult. Ez is fontos lenne a családok életében. És hiába volt ez a családok éve, még mindig a családok 35 százaléka a létminimumszint alatt él, és 16 százaléka, azaz 420 ezer család a mélyszegénységben él. Ez rendkívül sok egy 9 millió 700 ezres lélekszámú országban. Tíz járásban az országban 46-50 ezer forint között van az egy főre jutó havi jövedelem.

És akkor azt gondolnánk, hogy talán már nem is tudunk olyan adatot mondani, ami a családok számára rossz, de mégis tudunk, mert 1300 családot kilakoltattak május óta. Akkor azt kérdezhetjük meg most itt egymás között, hogy akkor milyen családok éve ez a 2018. Jól érzékelik mindannyian itt a teremben, igen, igen, ez az oligarcha családok éve, mert elképesztő, hogy az oligarcha családok milyen jövedelem- és vagyonnövekményt értek el.

Csak a Csányi család 320 milliárdra növelte a vagyonát, a Mészáros stróman család óránként 11 millióval gazdagodik, a Szíj-birodalom 12 milliárddal nőtt, a Garancsi család sem panaszkodhat, mert 10 milliárddal többet vitt haza, és a Tiborcz család is köszöni, jó pár milliárddal tovább nőtt a ládafia. Az idei évre a 100 leggazdagabb magyar vagyona 4000 milliárddal nőtt, ami még nem volt soha egyetlen évben sem, 23 százalékkal. És, ami még szintén nem volt soha, a leggazdagabb 1 milliónak 9,86 szorosa a jövedelme és vagyona, mint a legszegényebb 1 millió embernek.

Lehet azt mondani, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt kormányképviselők, hogy ez demagógia, de elnézésüket kérem, ezek mind hivatalos adatokból származó adatok, ezek mind a valóságot tükrözik. Én azt hallom minden alkalommal önöktől, Rétvári államtitkár úr és Dömötör államtitkár úr folyamatosan ezekkel a csodálatos eredményekkel áll elénk, amit nagyon becsülünk, hiszen el kell végezni a munkájukat, mert ezért kapják a fizetést. De azt kérem, hogy legyen ebben a pár hónapban 2018 valóban a családok éve. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

(9.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage