DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Örökbefogadással kapcsolatos javaslatait, főleg, ha azok a gyakorlatból indulnak, nagyon nagy örömmel vesszük, hiszen azt hiszem, közös célunk és feladatunk, hogy ez az eljárás valóban minél inkább a gyerekek érdekeit szolgálja. Amikor olvastuk itt az ön napirend előtti felszólalásának a címét, akkor már-már féltünk, hogy ön az ügyvédi titok intézményét sérti meg, és a Simicska család gazdagodásáról fog itt bizonyos tényeket, adatokat elmondani. (Dr. Varga-Damm Andrea: Nem voltam az ügyvédje soha…) Ne feledjük el, hogy amikor éppen a Jobbik elkezdte a saját plakátkampányát azokon a bizonyos plakátfelületeken kirakni, pont akkor ön éppen Simicska Lajossal nézegette a VIP-páholyban a Veszprém Arénában a kézilabda-mérkőzést (Közbeszólások és zaj a Jobbik padsoraiból.), de végül nem ez történt, nem erről az oligarchabirodalomról beszélt ön. (Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

De ahogy hallom a jobbikos képviselők bekiabálását, többen magukra vették ezt, tehát, tisztelt képviselő urak, ha önök is úgy érzik, hogy ez önökre vonatkozik, ugyan kiabáljanak be (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.), én csak a képviselő asszonynak szóltam, de úgy látom, ezek még fájó sebek, nem sikerült kimulatniuk magukat a frakcióülésen, hiába öntöttek fel a garatra.

Nos, tehát pár adatot, tényt hadd igazítsak helyre, tisztelt képviselő asszony, abból, amit ön mondott. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik és a DK padsoraiból.  Az elnök csenget.) Amilyen adatokat idézett, azok valós adatok voltak 2010-ben, mondjuk, a mélyszegénységben élők számával kapcsolatban, hiszen akkor közel félmillióan éltek Magyarországon valóban mélyszegénységben. (Dr. Apáti István: Hány százalékos a KDNP?) Ez a félmilliós szám 2017-re  ugyanezen, Eurostat által validált kutatás szerint  szerencsére Magyarországon 114 ezerre csökkent, ami azt jelenti, hogy 386 ezer fővel csökkent azoknak a száma, akik egyszerre élnek munkaszegénységben, ahol a mediánjövedelem alatti a család jövedelme és mindamellett súlyos anyagi nélkülözésnek vannak kitéve.

Az ön által idézett módszertan szerint ez az, ami a mélyszegénységet jelenti, és szerencsére itt egy 386 ezer fős csökkenést láthatunk. A legnagyobb mértékű szegénységifaktor-csökkenést, hála istennek, pontosan a több gyermeket vállaló nagycsaládosoknál láthatjuk, hiszen náluk volt leginkább pozitív az elmozdulás. Ha pedig összességében nézzük, egyik vagy másik szegmensből tekintjük, hogy ki van nélkülözésnek kitéve, akkor azt láthatjuk, hogy ha például ilyen hétköznapi adatot nézünk, hogy kinek van pénze kétnaponta arra, hogy húsételt egyen, akinek erre nincsen pénze, azoknak a száma 1,7 millióval csökkent a kormányzásunk ideje alatt. (Dr. Varga-Damm Andrea: A csirkefarhát is beletartozik?)

Azt már tegnap is említettem, hogy közel 2 millióval csökkent azoknak a száma, akik anyagi okokból nem tudnak elmenni egy hétre üdülni. Szintén csökkent több mint 1 millióval a hiteltörlesztéssel vagy lakhatással kapcsolatos hátralékkal küzdők száma. Ha összesen megnézzük, hogy ezen tényezők közül ki az, aki ezek többségével küzdött, és ki az, aki most már nem küszködik, azt láthatjuk, hogy ebből a napi nélkülözésből vagy heti nélkülözésből körülbelül 1,3 millió ember tudott, hála istennek, kikeveredni. Ebben nyilván része van annak, hogy 750 ezerrel többen dolgoznak; része van főleg a családosoknál a családi típusú adó- és járulékkedvezménynek, hiszen több marad a családoknál; része van ebben az ingyenes tankönyvnek, az ingyenes gyerekétkeztetésnek és még sok minden másnak, ami segített ezeknek az embereknek kitörni a szegénységből.

Ahogy említettem, a családi típusú adókedvezményt egyre többen, egyre jobban tudják igénybe venni. Ennek a havi összege, amit igénybe tudtak venni, korábban, 2010-ben még csak 10 ezer forint volt, ez 2017-ben már havi 23 500 forint. És ha ön összességében is megnézi a családtámogatásokat a költségvetésben, akkor azt láthatja, hogy kevesebb mint 1000 milliárdról indultunk, és a jövő évi költségvetésben már több mint 2000 milliárd forintnál tartunk, mind az anyagi, pénzbeli támogatások, mind a természetben nyújtott támogatások egyaránt növekedtek.

A gyed maximálisan folyósítható felső határának a növekedésétől kezdve, ami 102 ezer forintról 193 ezer forintra, közel 88 százalékkal emelkedett, sok minden mást is mondhatnék: a megnövelt családi kedvezményt, az otthonteremtési programot. Más országokban nem nagyon talál egy fiatal ilyen kedvezményt, hogy 10 plusz 10 millió forint vissza nem térítendő és kedvezményes kamatozású hitelt kap a családalapítással kapcsolatos lakásvásárláshoz, házépítéshez. A gyed extra, az első házasok kedvezménye, a hallgatói vagy diplomásgyed; négy év alatt megduplázódott a kétgyerekesek családi adókedvezménye; a bölcsődei ellátás fejlesztése; a jelzáloghitel 1 millió forinttal való csökkentése, harmadik és további gyermek után már több ezren vették ezt igénybe; a diákhitel elengedése három gyermek után; Köldökzsinór-program; ingyenes KRESZ-tanfolyam, KRESZ-vizs-ga, ingyenes nyelvvizsga.

Ezek mind-mind milliárdos segítséget jelentenek a családoknak, és szerencsére ezrek és tízezrek veszik is ezt igénybe (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), akárcsak a gyermek féléves kora után a munkabér mellett folyósított gyest. Úgyhogy azt hiszem, mind az egymillió gyermeket nevelő magyar család érezheti, hogy a kormány támogatja őket, és egyre bővülő kedvezményekkel segíti a mindennapjaik biztonságát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage