DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt hét egyik eseménye volt az is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között megszakadt a tárgyalás a kutatóintézetek átalakítása vonatkozásában vagy tekintetében. Van a hírnek egy jobb része is, hogy szombaton visszalépés történt, a minisztérium visszalépett, hogy mégsem akarja ilyen vehemensen átalakítani a kutatóintézeteket. De azért ne legyenek kételyeink, azt gondolom, újból neki fognak majd ennek a dolognak futni. Azon tárgyalás után Palkovics miniszter úr egyébként mellékesen azt is megállapította, hogy egyébként pedig a Közgazdaságtudományi Intézetet be kell zárni, mert olyan gyenge minőségű produktumai vannak, hogy nem lehet tovább fenntartani. Én azt szeretném kérdezni a minisztériumi államtitkár úrtól, hogy mégis milyen alapon hozta a miniszter úr ezt a döntést, hiszen igaz, hogy ő akadémikus, de nem közgazdász végzettségű, tehát nem hiszem, hogy ő meg tudja ezt ítélni. Vajon nemzetközi intézeteket vagy szakértőket kértek fel annak érdekében, hogy megállapítsák ezen intézet működésének gyengeségét, problémáit?

Két évvel ezelőtt a Magyar Akkreditációs Bizottság tagjaként részt vettem a Közgazdaságtudományi Intézet átvilágításában, amely átvilágítást akkor Chikán Attila vezette. Tetszenek tudni, az a Chikán Attila, aki az első Orbán-kormánynak minisztere volt, és az a Chikán Attila, aki Kornai Jánossal együtt írta a kilencvenes elején a Fidesz gazdasági programját. Nos, mi azt a megállapítást tettük, hogy a Közgazdaságtudományi Intézet kiválóan működik, mind a tudományos programok, amiket visznek, mind a kutatási tevékenység, a publikációs tevékenység és mind az utánpótlás-nevelés vonatkozásában. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy két év alatt hogyan történhetett meg ez az igen jelentős mértékű romlás ebben az intézetben.

Vagy ha mégsem történt meg, hanem pusztán csak egy politikai akcióról van szó, akkor természetesen egész máshogy néz ki a dolog. Akkor azt kell megállapítanom, hogy az önök kormánya bizony rosszabb, mint a kommunista kormányok voltak a hetvenes-nyolcvanas években, mert abban az időszakban is nagyon-nagyon nem szerették a Közgazdaságtudományi Intézetet, és nem is engedték a vezető kutatóikat, például Bródy Andrást vagy Kornai Jánost tanítani a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, de azért arra nem vetemedtek soha, hogy bezárják a Közgazdaságtudományi Intézetet. Tehát önök most ezzel, azt gondolom, szintet léptek, sajnálatos módon azonban nagyon rossz irányba lépték ezt a szintet.

Merem remélni, hogy módosítani fognak ezen a nagyon szomorú álláspontjukon, mert a tudományos kutatómunka és a kutatói élet ellehetetlenítése, azt gondolom, hosszú távon nagyon komoly veszteségeket fog jelenteni az országnak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage