DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, tisztelt levezető elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kiindulópontként azt kell megállapítanunk, hogy a Sargentini-jelentés sem a magyar emberek, sem az európai emberek érdekét nem szolgálja. Ezt három dologgal szeretném önnek alátámasztani. Egyrészt a Sargentini-jelentés aláássa az Európai Unióban oly fontos értéket, a jogállamiságot. Paradox módon arról van szó, hogy ez a jelentés, amelynek a jogállamiság védelme lenne a feladata, valójában aláássa a jogállamiság fogalmát. Arról van ugyanis szó, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 354. cikke és az EP eljárási szabályzatának 178. cikke teljesen egyértelműen fogalmaz abban az ügyben, hogy hogyan lehet egy ilyen jelentést elfogadni, és az Európai Parlament ezeket a szabályokat nem tartotta be. Leginkább, ha ezzel kapcsolatban bármi hivatkozást hallhattunk, akkor az annyiban merült ki, hogy korábban is volt már nem ilyen, de ehhez hasonló eset, amiben így jártak el. Régi római jogelv, hogy jogtalanságra jogot nem lehet alapítani, így ez nem értelmezhető másként, mint a jogállamiság fogalmának aláásásaként.

A második, hogy a Sargentini-jelentés aláássa a demokráciát is, ugyanis arról van szó, hogy az embereknek  és ez valamennyi európai országban így van  joguk van olyan parlamenti többséget létrehozni és olyan kormányt megválasztani, ami az ő álláspontjukat képviseli, és ennek az álláspontnak a képviseletére egyrészt a kormány fel van hatalmazva, másrészt fel van jogosítva.

A Sargentini-jelentésben olyan elemeket látunk, amelyek alapvetően mennek szembe a magyar emberek többségének akaratával. Így kifogásolja a jelentés például a hazafias nevelést, propagálja a „munka helyett segély” elvét, és egyéb más olyan alapelveket fogalmaz meg és ró az Orbán-kormány szemére, amit tulajdonképpen a magyar emberek felhatalmazásából visz véghez.

A harmadik, hogy a Sargentini-jelentés aláássa a szabadság eszméjét is, ha ezt a szuverenitás fogalmához kapcsoljuk, ugyanis az Európai Parlament baloldali, liberális, zöldpárti, bevándorláspárti többsége nagyon szeret hivatkozni az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkére, mint amelyben az európai alapértékekről van szó, de ha megnézzük a szerződés 1. cikkelyét, akkor azt láthatjuk, hogy ott olyan értékek is vannak, mint a be nem avatkozás alapelve, mint a hatáskör-átruházás elve, mint az arányosság, a szubszidiaritás elve és mint a tagállamok közötti lojális együttműködés elve. Ezek ugyanolyan fontos európai alapértékek, mint amikre szokás a bevándorláspárti többség által hivatkozni. Ezeket az alapértékeket, amelyek a tagállamok szuverenitásának a megtestesítői, alapjaiban ássa alá a Sargentini-jelentés.

Ebből következően, mivel itt, ha a fentieket elfogadjuk kiindulópontnak, akkor itt azt láthatjuk, hogy nem beszélhetünk egy megalapozott jogi dokumentumról, hanem egy politikai nyomásgyakorlási eszközről, egy fércműről beszélhetünk, aminek nyilvánvalóan a bevándorlással van összefüggése. Arról van szó, hogy az Európai Parlament bevándorláspárti többsége nyomást akar gyakorolni a bevándorláskritikus tagállami kormányokra. Jól látszik a Sargentini-jelentésről való szavazás után, hogy ezek az erők az Európai Unióban és a többi nemzetközi intézményben is fokozták a nyomást a magyar kormánnyal szemben, így például az ENSZ-ben, az Európa Tanácsban és a kötelezettségszegési eljárások révén az Európai Bizottság által is. Egy összehangolt, jogi köntösbe bújtatott, de alapvetően politikai nyomásgyakorlási eszközzel állunk szemben.

A kormány megtárgyalta a Sargentini-jelentésről történő szavazás kapcsán és az azt követően kialakult helyzetet a tegnapi ülésén, és úgy döntött, hogy jogi lépéseket kezdeményez az igaza bizonyítására, és egyébként az a döntés is megszületett, hogy minden jogi eszközt be fog vetni a magyar kormány, hogy bizonyítsa, hogy ez a jelentés nem állja ki az európai értékek próbáját, és egyébként minden politikai eszközt pedig be fog vetni annak érdekében, hogy támogatókat keressen ezen álláspontjához, ugyanúgy, ahogy ma már több megszólalót is használtunk. (Sic!)

Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy a Magyar Országgyűlés is csatlakozni kíván ehhez, és határozatot kíván az Országgyűlés elfogadni. Ezt a kormány támogatja. Azt gondoljuk, hogy a nemzeti parlamenteknek a szuverenitás és a szabadság szempontjából kulcsfontosságú jelentősége van az európai integrációban is, ezért megköszönjük akkor, ha önök mint a Magyar Országgyűlés képviselői kiállnak Magyarország mellett az erről szóló európai vitában. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage