DR. VARGA LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Formabontó leszek, és rögtön a végén kezdem a felszólalásomat. Frakciónk támogatja a törvényjavaslat elfogadását, és tulajdonképpen azokat a kitételeket, amiket részben itt a kormánypárti képviselők megfogalmaztak, részben expozéjában államtitkár úr már ismertetett. Magyarán, a szorosan vett tartalmat, én azt gondolom, hogy nem is ismertetném újra, tehát konkrétan, nyilvánvalóan támogatjuk ezt a fajta jogharmonizációs törekvést, a marrákesi szerződés rendelkezéseinek átültetését. Általában véve azonban meg kell fogalmaznom néhány kitételt, néhány kritikát is ebben a tekintetben. Az egyik már elhangzott ellenzéki képviselőtársamtól. Itt is eléggé az utolsó pillanatban sikerül ezeket a rendelkezéseket átültetni, ezt az előterjesztést megtárgyalni itt az Országgyűlésben, kivételesen egyébként még határidőn belül, de azt gondolom, hogy nagyon sok minden megosztja a közéletet, nagyon sok vita van a politikában. Általában a jogharmonizációs tárgyú előterjesztések kapcsán nem szokott nagyon vita lenni, tehát ezeket a feladatokat, azt gondolom, az Országgyűlés jó szívvel végzi el.

(10.50)

És ha a tárca nem lenne leterhelt sokszor megosztó vagy politikai tárgyú előterjesztések gyártásával, akkor időben hamarabb tudna megfelelni ezeknek az elvárásoknak, hamarabb tudna ilyen javaslatokat behozni. De azt gondolom, hogy a jogharmonizációs tárgyú javaslatokat ezután is szinte kivétel nélkül fogjuk tudni támogatni.

Másrészről a fogyatékkal élők hozzáférését segíti ez az előterjesztés, és azt is üdvözöljük, hogy tényleg a lehető legszélesebb körben segíti a hozzáférésüket. Ugyanakkor azt szeretnénk, hogyha a fogyatékkal élőkért más előterjesztések keretében, illetve a belpolitikában is többet tenne a kormány, hiszen őket érinti talán leginkább a dolgozói szegénység. Valamelyest nőtt a foglalkoztatási ráta az ő tekintetükben, ugyanakkor az általuk szerzett jövedelem sokszor a méltó élethez, a méltó életfeltételek megteremtéséhez nem elegendő.

Összefoglalva: a konkrét előterjesztést támogatjuk. Támogatjuk a jogharmonizációs törekvéseket, a marrákesi szerződés rendelkezéseinek átültetését, mert úgy gondoljuk, hogy a fogyatékkal élők hozzáférését bizonyos művekhez ez megkönnyíti, egy lehetőség a számukra, nagyon fontos kérdés, ezért ezt az előterjesztést támogatjuk.

Ugyanakkor az egyéb jogharmonizációs tárgyú előterjesztések behozatalának felgyorsítására hívnám fel újra a figyelmet, és arra, hogy a fogyatékkal élőket nemcsak ilyen előterjesztések keretében, hanem a kormány által folytatott, általában vett társadalompolitika keretében még inkább kéne önöknek képviselniük. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage