CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a magyar és szlovák kormány által 2012 februárjában aláírt, a közös államhatáron Ipolydamásd és Helemba települések között megépítendő Ipoly-hídról szóló megállapodás első kiegészítésének kihirdetéséről rendelkezik. A javaslat célja a szlovák féllel megkötött módosító megállapodás beillesztése a magyar jogrendbe. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján a megállapodást törvényi szinten szükséges kihirdetni. Az érintett magyarországi és szlovákiai települések az eredeti megállapodás megkötése után kezdeményezték a híd tervdokumentációjának módosítását. A változás lényege, hogy a beruházási költségek a műszaki tartalom észszerűsítésével jelentős mértékben csökkenthetők legyenek. A módosítás nyomán szükségessé vált az új tervdokumentáció szerinti állapot rögzítése az egyezményben. A helyi önkormányzatok kérése alapján a felek megállapodtak abban is, hogy a hídon a teherforgalom a korábban tervezett 12 tonna helyett legfeljebb 3,5 tonnáig legyen engedélyezett, korlátozás nélküli személyforgalom mellett. Ezt az adatot is módosítani kellett az egyezmény szövegében.

A híd felépítése lehetőséget teremt arra, hogy az eddig egymástól elszigetelt határ menti települések, térségek közt élénk gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi, kulturális kapcsolatok, együttműködések alakuljanak ki. A beruházás a felvidéki magyarlakta területek jobb elérhetőségének biztosításával nemzetpolitikai célokat is szolgál.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, képviselőtársaimat, hogy támogassák a magyar-szlovák államhatáron Ipolydamásd és Helemba települések között a tervezett Ipoly-híd megépítéséről szóló megállapodás módosítását, és a T/813. számon beterjesztett törvényjavaslatot szíveskedjék elfogadni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage