DR. RÉTVÁRI BENCE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint Ipolydamásd és a környező települések országgyűlési képviselője is szeretnék szólni ehhez a napirendi ponthoz, hiszen a környéken élők számára egy kifejezetten fontos igény és terv volt, hogy megépüljön ez a híd. Önök is tudják, a mai napon is már elhangzott, hogy 47 helyen volt ipolyi átkelés korábban, még a világháború előtt közúti, vasúti, illetve gyaloghidak szelték keresztül az Ipolyt, de sajnos a történelem úgy hozta, hogy ezeknek a jó része megsemmisült és ma már csak négy maradt. Ha megnézzük, hogy a Duna-torkolattól felfelé hol vannak ilyen hidak, a Pest megyei részen Letkésnél, Letkés és Ipolyszalka között található egy, de utána ez lenne a másik híd Ipolydamásd és Helemba között, ahol át lehet kelni egyik országból a másikba, az Ipoly egyik partjáról a másik partjára.

Az itt élő embereknek különösen fontos a hidak építése, hiszen egy olyan földrajzi adottságú résszel állunk szembe, amely ugyan természeti adottságait tekintve gyönyörű, hiszen a Börzsöny lábainál fekszik, ugyanakkor nyugat felől az Ipoly és az államhatár, észak felől szintén a folyó és az államhatár, kelet felől pedig a Börzsöny hegyei határolják. Tehát eléggé elszigetelt része ez hazánknak. Nyilván nem így volt akkor, amikor ez a földrajzi egység még egybetartozott és nem szabdalta keresztül az államhatár. Nem így volt akkor, amikor 47 Ipoly-híd volt, de sajnos az elmúlt évtizedek fejlődésére rányomta a bélyegét az, hogy nem volt igazán sem észak, sem kelet, sem nyugat felé átlépési, közlekedési lehetőség. Éppen ezért duplán fontos ebben a térségben a hídépítés, ezért duplán fontos, hogy Ipolydamásd és Helemba között végre ez a híd megépülhet, és erről mi itt a parlamentben dönthetünk.

Mind Érsek Árpád miniszter úrral, mind Peter Žiga miniszter úrral közösen, valamint Szijjártó Péter miniszter úrral márciusban már egy alkalommal a helyszínen bemutattuk a beruházást. Itt egy 52 méteres híd fog épülni a bekötőúttal együtt 2,1 milliárd forintból, és bízunk benne, hogy két-három éven belül már használhatják is a környéken élők. Ez segíti a gazdasági fejlődést, segíti a turizmust, új munkahelyeket teremthet, akár a magyar oldalon levő Ipolyfabric számára, akár a túloldalon levő munkahelyek számára, ez fontos előrelépés lehet akár az áruszállítás, akár a munkába való ingázás tekintetében. De az még legalább ennyire fontos, hogy ez a híd össze is köti a rokonokat, a családokat, akiket mind az Ipoly, mind az államhatár kijelölése kettészakított az elmúlt évszázadban.

Az is fontos, hogy ennek a hídnak a megépítésével egy nagyon nagy, egy több mint 30 kilométeres kerülőt tudnak kiiktatni azok, akik egyik településről a másikra át akarnak járni, és nyilvánvalóan mind a beruházások, mind a kereskedelem és turizmus tekintetében Ipolydamásdra és a túloldalon Helembára egyre több és több embert fog vonzani. Ahogy mondtam, évszázados közös múltja van a két településnek, ezt tudjuk most helyreállítani ezzel a híddal. A felvidéki magyarság is közelebb kerül az anyaországhoz. Itt a határ túloldalán, az Ipoly jobb partján egy elsöprő többségében magyar lakosságú része van Szlovákiának, fontos, hogy az anyaországgal minél szorosabb legyen a kapcsolatuk, és mint minden híd, ez is az összefogás jelképe.

Megköszönöm mindenkinek a határ mindkét oldalán, polgármestereknek, a megyei közgyűlések vezetőinek, a megyei és járási hatóságok vezetőinek, hogy sokat tettek, tesznek és remélem, a jövőben is tenni fognak azért, hogy ez a híd megépülhessen; különösen Rományik Ferenc polgármester úrnak, aki minden alkalommal igyekezett a híd ügyét, a hídépítés ügyét előmozdítani mind magyar, mind szlovák oldalon.

Azt tudom tehát összegzésként mondani és kérni mindenkitől, hogy támogassa ezt a mostani kiegészítését a nemzetközi megállapodásnak. Egy évszázados sebet is be tudunk gyógyítani a híd megépítésével, másrészt pedig újra életet, kapcsolatokat, összeköttetést tudunk biztosítani nemcsak azok számára, akik Ipolydamásdon élnek, hanem a tőle északra, délre fekvő többi településen élők számára is. Bízom benne, hogy még sok hasonló vitában lehetünk itt az Országgyűlésben, amikor újabb és újabb Ipoly-hidak építéséről dönthetünk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage