JUHÁSZ HAJNALKA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kereskedelemről szóló törvény 9/A. §-át hatályba léptető 2015-ös módosítás sikeresnek tekinthető, figyelembe véve, hogy 2015-től kezdődően egyetlen, a szabályozás hatálya alá eső gazdasági társaság sem produkált negatív adózott eredményt, a korábbi évektől eltérően. Az Európai Bizottsággal kapcsolatban itt már szóba került, hogy előbb egy EU-piloteljárás keretében, majd egy kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálta a nevezett szakaszban feltüntetett tilalmat, és annak során megállapította a Bizottság, hogy az nincs összhangban az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. cikkelyében rögzített letelepedés szabadságára, valamint a 63. cikkben rögzített tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvi európai uniós rendelkezésekkel.

Magyarország Kormánya több javaslatot is felvetett a szabályozás elfogadhatóvá tétele érdekében, azonban sajnálatos módon a Bizottságot nem lehetett meggyőzni a magyar álláspont európai uniós joggal való összhangjáról. Tekintettel azonban az Európai Bizottság döntésére, amelyet a magyar kormány tiszteletben tart, a T/896. számú törvényjavaslattal 2018. december 31. napjától hatályon kívül helyezi a kereskedelemről szóló törvény Bizottság által aggályosnak ítélt szakaszait, és az eddigi aggályokat figyelembe vevő javaslatot dolgoz ki és mutat be az Európai Bizottság számára.

Az intézkedés, arányos jellegéből fakadóan, várhatóan és reményeink szerint meg fog felelni a Bizottság és a kormány elvárásának, és az új adójogi szabályozás is azonos elrettentő hatást fog kifejteni és képes lesz az előző intézkedés gazdaságfehérítő erejét felmutatni, hiszen a hitelezővédelem, a belföldi adóbevételek védelme, a visszaélések elleni küzdelem szempontjából, valamint az adórendszer koherenciájának megőrzése érdekében a törvénymódosítás továbbra is szükséges, amelyet a KDNP támogat. Köszönöm szíves támogatásukat és figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage