BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Érdekes ez a törvénymódosítás, és először is mondom, hogy az MSZP frakciója ezt támogatni fogja.A kiskereskedelmi törvény módosításánál én már itt lehettem a parlamentben, és elég érdekes vita zajlott itt akkor is. Örülök, hogy Szatmáry Kristóf az előterjesztő, mert ő el is mondta, hogy ezt a törvénymódosítást 2014-ben az Auchan, a Spar, az ALDI, a Tesco, a nagy áruházláncok ellen nyújtották be. És akkor itt nem beszéltünk arról, és mi akkor a parlamenti vitában is elmondtuk, hogy ez a törvénymódosítás nem szólt mondjuk a CBA-ról, a COOP-ról, a Realról. Csak a CBA-t hozom fel, amelyik kimondott politikai szálakkal fűződik a kormánypárthoz. Akkor ezt mi el is mondtuk a parlamenti vitában, és önök folyamatosan arra hivatkoztak, hogy önök a kis magyar boltokat védenék meg ezzel a törvénymódosítással; azért kell ilyen súlyosan beavatkozni ezzel a törvénnyel, mert Magyarországon előnyben kell részesíteni a hazai kisboltokat.

Akkor én felolvasnék önöknek egy cikket, ami az idén, 2018. május 22-én jelent meg, hogy mennyire sikeres volt az önök gazdaságpolitikája az elmúlt években azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudták megvédeni Magyarországon ezeket a kisboltokat. „Csak tavaly 4 ezer kiskereskedelmi bolt zárt be Magyarországon. 2017-ben körülbelül 4 ezerrel csökkent a hazai kiskereskedelmi boltok száma. Egyre kevesebb a bolt Magyarországon, sőt azoknak a településeknek a száma is csökkent, ahol legalább egyetlen helyen lehetne vásárolni. Csak tavaly 18 faluban az utolsó kisbolt is bezárt.

Az üzletek megszűnése mögött két döntő ok szerepel: a munkaerőhiány és a minimálbér okozta költségnövekedés. A folyamat egyébként nem tavaly kezdődött. Az elmúlt öt évben lettek igazán drámaiak a mutatók. 2012 óta 21 ezer bolt szűnt meg, így 154 ezer helyett ma már csak 130 ezer boltba mehetnek vásárolni Magyarországon. Ráadásul ma 228 olyan település van az országban, ahol nincs helyben bolt, míg 5 évvel ezelőtt ez a szám még csak 156 volt.”

Én azt gondolom, hogy azok a törekvések, amikre önök hivatkoztak, hogy hogyan szeretnék Magyarországon megóvni ezeket a kiskereskedelmi üzleteket, mondhatni azt, hogy nem sikerültek, kedves képviselőtársaim. Amiket mi mindig elmondtunk: a minimálbér okozta feszültséget pontosan ezek a kisvállalkozások nem tudják Magyarországon megoldani, a rettenetes nagy munkaerőhiányt, amit évek óta mondunk, hogy a kormánynak kezelnie kellene, ezek a vállalkozások egyszerűen már nem tudják Magyarországon kezelni.

És ha arról beszélünk, hogyan kellene megregulázni ezeket a nagy áruházláncokat  visszatérek az előző mondataimhoz , akkor én azt gondolom, hogy nem tehetünk kivételt a magyar áruházláncok között sem. Azért egy pikáns mondatot hadd mondjak Szatmáry Kristófnak: amikor arról beszélünk, hogy Magyarországon mindenkinek be kell tartani az adózásban a törvényeket, akkor ezt önnek külön ajánlanám az ön cégeinél is, hogy ez mindenkire vonatkozik, ha fideszes, ha nem fideszes. Magyarországon mindenkire kellene hogy vonatkozzanak a törvények. Én azt gondolom, hogy ez alól senkinek nem szabad kivételnek lennie.

Üdvözlendő, hogy néha ajánlásokat fogadnak el az Európai Uniótól. Én azt gondolom, ezt más esetben is megfogadhatnák. Ha arról beszélünk, hogyan működnek Magyarországon a demokratikus berendezkedések, hogyan vettek el jogokat intézményektől, hogyan működik a szociális terület, hogyan működik a korrupció Magyarországon, akkor nagyon sok ajánlást meg lehetne fogadni az Európai Uniótól, de akkor mást is felhozok, az ellenzéktől is nagyon sok ajánlást el lehetne fogadni, úgyhogy támogatni fogjuk ezt a módosítást.

Én meg arra kérem önöket, hogy a következő időszakban azokra a komoly problémákra is adjanak választ, hogy ne rosszabb adatokkal jöjjünk ide egy fél év múlva, hogy újabb és újabb kisboltok szűntek meg, és újabb települések kerültek megint olyan helyzetbe, hogy most már nemcsak az orvosi rendelő, nemcsak az iskola, nemcsak az óvoda zárt be, hanem most már az utolsó bolt is megszűnt. Én azt gondolom, hogy ezekre kellene önöknek hatékony választ adni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és a Párbeszéd padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage