TORDAI BENCE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én megértem, hogy a Fidesz nem nagyon szeret Brüsszelbe járni, merthogy folyamatosan pofonokat kapott, és ez a törvény is arról szól, hogy az egyik elbukott kötelezettségszegési eljárás után kénytelen volt módosítani, illetve visszavonni azt a súlyosan diszkriminatív törvényt, amellyel megpróbálta a szövetségeseinek, a politikai barátainak, illetve a gazdasági támogatóinak kedvező szabályozást megvalósítani.A Fidesznek nagyon rossz sorozata van most Brüsszelben, illetve Strasbourgban, mikor hogy. Elfogadták kétharmados többséggel a Sargentini-jelentést, amely megállapítja, hogy az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a magyar nép ellen bűnök tucatjait követte el. (Zaj a kormányzó pártok padsoraiban.) Elfogadták kétharmaddal  a néppárti képviselők is  a Sargentini-jelentést. Tehát a Fidesz pártcsaládja is azt mondja, hogy vállalhatatlan Orbán Viktor és pártja politikája. Sőt, azt is elfogadták, hogy a Néppárt nem a Fidesz által egyetlen és kizárólagosan fontos témának gondolt migráció kérdéskörével kampányol, hanem megpróbálja azokat a pozitív eredményeket elmondani a kampányban, amik ehhez a pártcsaládhoz kötődnek, annak érdekében is, hogy Orbán Viktort és a Fideszt háttérbe szoríthassák ebben a kampányban. Sőt, ha kizárásra kerül sor, és szégyenteljesen kivágják a Fideszt a saját pártcsaládjából, akkor ennek ne legyen az európai parlamenti kampányban semmilyen következménye.

(12.00)

Tehát egy ilyen kudarcszéria egyik eleme, ami itt most előttünk fekszik az asztalon, az, hogy a Fidesz kénytelen visszavonni az itthon erőből átnyomott törvényjavaslatát, illetve éveken keresztül érvényben lévő diszkriminatív törvényét, amit egyértelmű, hogy a CBA-s Lázár-fivérek mondtak tollba, a Fidesz pedig jó hűbéresként vagy legalábbis a baksis reményében ezt a törvényt átvitte a Magyar Országgyűlésen.

A Párbeszéd lenne a legboldogabb (Dr. Hoppál Péter: Ki az a Párbeszéd?), ha ez a törvény tényleg arról szólt volna, hogy megadóztassák a nagyvállalatokat. De tudjuk, hogy a Fidesz politikája arról szól, hogy a felső 1 százalékot segítik, a felső 1 százaléknak kedveznek, a nagyvállalatoknak és azok tulajdonosi körének kedveznek. Ezért csökkentették le a 19 százalékos társasági adót 9 százalékra, ezért adnak azon felül is adókedvezményeket úgy, hogy a tényleges adókulcs körülbelül 5 százalék a legnagyobb vállalatok esetében, de vannak, akik konkrétan nulla forint társasági adót fizetnek. Ezért vezették ki az offshore-adót, hogy azoknak a cégeknek, amelyek eddig is csak arra használták az országot, hogy minél kevesebb adót kelljen az itt kimutatott profitjuk után fizetni, hogy azt a pénzt se kelljen megfizetniük, és sorolhatnánk tovább, hogy hogyan kedvezményezi, mondjuk, a bankokat, amelyek 700 milliárdos rekordprofitot emeltek ki a magyar emberek és a magyar kis- és középvállalkozások zsebéből. Tehát a Fidesznek ez a politikája.

A Fidesznek nem az a politikája, hogy akár a kereskedelemben megadóztassa a nagyvállalatokat. Ez kizárólag azt a célt szolgálta, hogy a CBA tisztességtelen versenyelőnyre tehessen szert. Az a CBA, amelyről tudjuk, hogy körülbelül feleannyi, legalábbis fehéren feleannyi jövedelmet biztosít a munkavállalóinak, mint a kormánypártok által ostorozott más kiskereskedelmi láncok.

Tehát ha a Fidesz a 99 százalék érdekeit képviselné, akkor először is biztosítaná azt, hogy ne kelljen bezárniuk a kisboltoknak  számos településen, ahogy ezt Bangóné Borbély Ildikó képviselőtársam elősorolta, hogy hány tízezer helyen kellett lemondaniuk a vásárlóknak az alapvető cikkek beszerzésének a lehetőségéről -; vagy gondoskodna legalább a kiskereskedelemben dolgozókról, hogy ők tisztességes béreket kapjanak, tisztességes munkakörülményeket biztosítsanak számunkra, ami nem a vasárnapi boltzár, hanem például a vasárnapi 100 százalékos bérpótlék formájában valósulhatna meg; vagy például egy tisztességes munka törvénykönyve formájában valósulhatna meg, amire a Fidesz megint csak nem mutatott 2012-ben sem hajlandóságot, hogy a munkavállalók érdekeit figyelembe vevő munka törvénykönyvét fogadjon el. Ehelyett ott is a nagyvállalati lobbi nyomásának, a munkáltatói oldal nyomásának engedve, a tőkét kiszolgálva hozta hátrányos helyzetbe a magyar embereket, a magyar dolgozókat, munkavállalókat.

Tehát rettentő boldog lennék  még egyszer , ha azt a célt szolgálta és jól szolgálta volna az elmúlt években ez a törvény, amit most kénytelenek visszavonni. De ez egy álságos, hazug indoklás, amit az elmúlt percekben a Fidesz-KDNP-s képviselőtársaimtól hallhattunk. A valós cél egyértelműen a diszkrimináció volt, illetve a Fidesz-szövetséges oligarchák támogatása, ezért a Párbeszéd nagy örömmel fogja támogatni azt, hogy ezt a törvényt eltöröljük, és nagy örömmel asszisztálunk a Fidesz kudarcsorozatának, a Fidesz brüsszeli vereségsorozatának a következő állomásához, amely ezzel a szavazással fog megvalósulni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage