CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a támogató hozzászólásokat és az esetleges, a későbbiekben figyelembe vehető javaslatokat is éppen azért, mert többségében egyébként a módosítást a hozzászólók támogatták, és megértették még annak idején a 2014-es módosításnak a célját, elismerték az eredményét; hisz’ ahogy hallhattuk a bevezetőben és a hozzászólásokban is, azzal, hogy jó néhány áruházlánc negatívból pozitívba hozta át az eredményét, azt bizonyítja, hogy a törvényjavaslat célja jó volt, és eredményes is volt egyben. Reméljük, a következő időszakban ez a trend folytatódik, és ha más tapasztalat és más pozitív eredmény nem is következett ebből a törvényből, amit kétlek, egy biztos: a törvény segítségével sikerült bebizonyítani azt nemzetközi kereskedelmi cégeknek Magyarországon, hogy lehet jól is vezetni egy kereskedelmi áruházláncot, lehet nyereségesen áruházláncokat vezetni Magyarországon, és nem folyamatosan nullás vagy éppen mínuszos eredménnyel tenni mindezt.De két, sőt lehet, hogy három tapasztalat is leszűrődhet a mai hozzászólásokból. Az egyik. Sajnálom, hogy Bangóné képviselőtársunk nincs már itt. (Bangóné Borbély Ildikó a képviselői helyétől néhány sorral hátrébb beszélget képviselőtársaival.) Az egyik talán az, hogy az MSZP, lehet, hogy nem összességében, de az itt fölszólaló képviselőjük sajnálja a minimálbér, a garantált bérminimum emelését azoktól az emberektől, akik ezt megkapták. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem ezt mondtam, államtitkár úr!) Úgy néz ki, hogy ezzel okolják… Elnézést, hogy nem láttam, mert hátrébb ül. Úgy látszik, hogy nem érzik, nem beszélgetnek az emberekkel, és nem látják, hogy milyen óriási eredmény az elmúlt időszakban a minimálbér, a garantált bérminimum emelése; nemcsak őket segítette, hanem a magasabb bérszinten keresőket is, hisz az elmúlt időszakban jelentős mértékben növekedett a reálbér Magyarországon.

(12.20)

A másik tapasztalat pedig az, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője örül annak, ha multinacionális cégek innét szívlapáttal, teherautóval viszik ki a pénzt, és mondjuk, nem adóznak  majdnem hogy ezt is kimondta: nem adóznak  Magyarországon, hanem külföldre viszik az adóforintjaikat, és az ott élő állampolgárok javára tudják fordítani azokat az adóforintokat, amiket egyébként jogosan az itteni polgárok javára lehetne fordítani. Tehát ő örül annak  ez a felszólalásából kiolvasható és kihallható volt , hogy a francia, a német, a brit polgárok javára szolgálnak a magyar polgárok által befizetett pénzek utáni adók. Ez nem az első eset, amikor ön a saját hazája ellen szólal föl és tesz a sokszor majdnem hogy anarchista módon történő megnyilvánulásaival, de hát ezt tudjuk, ezt elkönyvelve vesszük mi komolyan az ön hozzászólásait, és az önök hozzászólásait.

És egy harmadik, egy kettő és feledik tapasztalat az, hogy mindenki nagy-nagy türelemmel hallgatta a kormánypárti oldalon Z. Kárpát Dániel századik vagy nem tudom hányadik, ugyanabban a témában és ugyanazokkal a gondolatokkal elmondott hozzászólását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage