FENYVESI ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2015-ben kezdődött migrációs hullám az illegális határátlépésen túl számos egyéb kockázati tényezőt is magával hozott. Az illegális migrációval kapcsolatos kockázatok, veszélyek nem csupán abból állnak, hogy nem tudjuk, kik lépnek be az adott országba, milyen háttérrel vagy milyen szándékkal. Az átlépésnek komoly ára van, amit ilyen vagy olyan módon, de behajtanak a határon átkelni vágyó emberektől, és az embercsempészek ezen a téren is könyörtelenek. A balkáni útvonal lezárását követően jelentősen visszaesett az illegális határátlépő személyek száma, de az ehhez kapcsolódó veszélyek nem szűntek meg. Ott, ahol nincs fenntartva a rend, bűnözői csoportok kezdik kiterjeszteni tevékenységüket. Kábítószer-kereskedelem, embercsempészet, vagyon elleni bűncselekmények  csak hogy néhány olyan problémát említsek, amelyek ellen együttesen kell küzdenünk.

Macedóniával már több éve kiváló az együttműködés a biztonság területén. Idén már nyolcadszorra teljesítettek szolgálatot a macedón határon a magyar rendőrök, akik macedón kollégáikat a jogellenes határ-átlépések felderítésében, az embercsempészek előállításában és az illegális bevándorlók feltartóztatásában támogatták. A Macedón Köztársaság belügyminisztere 2017. augusztus 24-én Magyarországra látogatott, és egy kormányközi, rendőri együttműködést érintő megállapodást tett.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar és a macedón kormány elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése iránt annak érdekében, hogy fenntartsák a közrendet, hogy együtt hatékonyan léphessenek fel a terrorizmus, a szervezett bűnözés, valamint az illegális határátlépésekkel kapcsolatos egyéb bűncselekmények elleni küzdelemben. Ez a közös fellépés egyebek mellett tartalmazza a kölcsönös segítségnyújtást, az eltűnt személyek keresését, az ellopott tárgyak vagy gépjárművek felkutatását vagy éppen az információ- és tapasztalatcserét a két fél közötti megállapodásban szereplő elvek és adatvédelmi szempontok figyelembevétele mellett.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a megállapodás tovább javítja a remek magyar-macedón együttműködést, és hatékonyabbá teszi a közös fellépést az előbb említett bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Az előbb elmondottak fényében kérem, támogassák a megállapodást. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage