BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a migrációról propagandisztikus jelleggel ismét szó esett itt a Ház falai között, akkor arról is érdemes említést tenni, hogy ha mellévesszük a letelepedési kötvények rendszerét, valamint az illedelmesen kopogtató migránsokat, akkor már messze nem olyan pozitív az a kép, amit államtitkár úr és fideszes képviselőtársam, Fenyvesi Zoltán is igyekezett felvázolni. De kimondottan az előttünk fekvő javaslat, megállapodás vonatkozásában valóban beszélhetünk pozitívumokról, és a Jobbik természetesen minden olyan egyezményt üdvözölni tud, amely elősegíti azt, hogy a megállapodásban felsorolt bűncselekmények körében más országokkal, így ebben az esetben Macedóniával együtt tudjunk működni azért, hogy a bűncselekményeket mielőbb fel lehessen deríteni, a további bűncselekmények elkövetésétől meg lehessen óvni hazánkat és a magyarokat.

Ezen egyezmény nélkül is mód lett volna azonban arra az elmúlt három évben, hogy a kormány a balkáni térség országainak bűnüldözési szerveivel együttműködve segítsen felderíteni azokat az embercsempész hálózatokat, amelyek nem vitásan segítették a migránsok határainkhoz történő eljutását. Különösen igaz ez az előttünk fekvő egyezmény egyik tárgya, országa, a Macedón Köztársaság esetében, amely az egyik fő migrációs útvonalon fekszik. Konstruktívan tehát jelezném államtitkár úr felé, így a kormány irányába, hogy e téren mindenképpen lenne még teendője Magyarországnak, hiszen a rengeteg Ázsiából és Afrikából érkezett bevándorló magyar határhoz jutásában közre kellett működniük olyan jól szervezett társaságoknak, amelyek a kiindulási ponttól a végcélig kísérték ezeket az embereket. Sajnos, nem hallunk tömegesen embercsempészek elleni büntetőeljárásokról sem hazánkban, sem a környező országokban.

(12.30)

Ezért szeretnénk elérni, hogy a különböző, a bevándorlási útvonalakkal érintett országokkal ne csak egyezményeket kössünk, ezek nagyon fontosak, és természetesen elengedhetetlen, hogy rögzítsük azokat a pilléreket, amelyek mentén a bevándorlás témájában együtt tudunk működni velük, hanem a mindennapokban a folyamatosan jelen lévő bűncselekmények felderítésében is hatékonnyá váljon az országok együttműködése, legyen szó szintén európai uniós tagállamokról vagy éppen tagjelölt országokról, mint esetünkben is.

Ne csak egyezmények jelezzék az államok szándékát arra, hogy polgáraikat megvédik a migránstömegek szervezett bűnbandák segítségével történő áthaladásától, hanem ténylegesen meg is valósuljon ez a tevékenység. Ilyen rendőri együttműködések, mint az elhangzott az expozéban, már más, tőlünk délre fekvő országokkal és nyugatra fekvő államokkal is léteznek, mégsem látjuk érdemi eredményét annak, hogy ezek fennállnak, és mind a megelőzés, mind a megtorlás vonatkozásában az országok hatóságai hathatósan közreműködtek volna.

Természetesen az egy jó példa, ami elhangzott itt Macedónia vonatkozásában, ahol éppen egy névváltoztatás zajlik, és úgy tűnik, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozási szándékuk ilyenformán felgyorsulhat, és most már úgy tűnik, hogy belátható időn belül valósággá válhat, legalábbis az, hogy a tárgyalások érdemben folytatódni tudnak, hiszen a görögökkel fennállt ez a komoly névvita; de most Észak-Macedónia tekintetében sikerült megegyezni, és most már a másik térfélen pattog elsősorban a labda. Fontos lenne tehát, hogy azok a bizonyos együttműködések, amelyekre utalás már elhangzott, a gyakorlatban is érdemi eredményt tudjanak hozni.

Tehát azt kéri a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportja, hogy a hasonló egyezmények támogatható megkötése mellett, hiszen fel sem merült az részünkről, hogy ne igennel szavaznánk ennek a megállapodásnak a kihirdetésére, érdemben lépjen fel a kormány az embercsempészek és más bűnözők ellen, hiszen ezzel nagyban hozzájárulnának a migrációs nyomás enyhítéséhez. A nagyarányú felderítés és a szigorú büntetés jelentős mértékben eltántorítaná azokat, akik így próbálnak profitra szert tenni.

Ezzel a témakörrel tehát érdemben kezdeni kell valamit, ezekkel a jelzésekkel, kérésekkel fordulva a kormányhoz tudjuk támogatni az egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Staudt Gábor tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage