MOLNÁR GYULA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Helyes célokat szolgál, és megfelel a magyar emberek érdekeinek  milyen egyszerű lenne a világ, ha minden egyes ügyben ezzel a mondattal fel tudnánk állni, és azt tudnánk mondani, hogy igen, igaza van, és mehetnénk is tovább. A probléma az, hogy a politika nem ilyen egyszerű dolog, mindig vannak apró részletek, amelyekbe ha belemélyedünk, akkor azt látjuk, hogy mást gondolunk ugyanarról. De ez nem az a pont lesz, ezt csak azért mondtam el, mert ezzel fejezte be, és nagyon megragadott ez a gondolat.Nagyon sajátos helyzetben vagyunk. Nyilván itt, a vezérszónoki körben az a helyes, ha megpróbáljuk valamilyen formában azokat a tételeket bemutatni, amelyekben vitánk van. Én magam is abban a vonulatban szeretnék hozzászólni, hogy tulajdonképpen egy helyes és jó irányról van szó, szükségesek ezek a kétoldalú kapcsolatok. Egy fura okfejtést külügyi bizottsági tagként szeretnék önöknek elmondani. Mindig dilemmáztam azon, hogy miért van az, hogy az ENSZ-ben Macedón Volt Jugoszláv Köztársaságként szerepel Macedónia. Mi elfogadtuk a Macedón Köztársaság kifejezést.

Most mit fogunk csinálni? Jobbikos képviselőtársam kezdte ezt feszegetni, hogy mi van, ha tényleg át tudják tolni a macedón parlamenten? Bár jelzem, hogy a macedón elnök egyelőre vétózza a döntést. Tehát ha Észak-Macedónia lesz, akkor nem kelle majd újra tárgyalnunk. Az előbb nem volt itt államtitkár úr, egy Ipoly-hídról volt szó, ami azért pörög itt a parlamentben most már nem tudom, mióta, mert 12 tonnásról 3,5 tonnásra csökkentik az átengedőképességét. Nehogy úgy járjunk ezzel, hogy ez egy kiváló egyezmény, és utána csak azért, mert nevet változtat adott esetben a Macedón Köztársaság, újra vissza kell ehhez térnünk.

Én magam is azt szeretném mondani, hogy egy izgalmas térség, izgalmas világ, és akkor járna jól Európa, akkor járna jól a Dél-Balkán, ha a lehető leggyorsabban a térség tagállamai tagjai lennének az Európai Uniónak és a NATO-nak, mert az ad garanciát mindarra, hogy amit itt ön elmondott, ami szerepel az egyezményben, valósággá válhat.

Nekem az a kérdés motoszkált a fejemben, hogy vajon a macedón rendőrségnél és a magyar rendőrségnél, a belügyi szerveknél vagy az egyéb ilyen illetékes szerveknél, így fogalmaz az egyezmény többször, van egy külön magyar referens a néhány ezer rendőr között, nem tudom, hány lehet Macedóniában, de nyilván nem lehet egy rendkívül erős hadserege és rendőrsége, ott van egy külön ember, aki minden reggel felkel és azt mondja magának, hogy ez a magyarokra tartozik, vagy nem tartozik a magyarokra  hogyan tud ez az életben működni? Itt is igaz az, az elmúlt napokban, ha jól látom, a nagypolitikai viták lényege az, hogy ha van egy 12 pontból álló jelentés, abból az egyik pontot kiragadjuk és arra kommunikációs technikákat fűzünk fel; itt is 16 pontban fogalmazzuk meg az együttműködés lényegét, de jól láthatóan itt mindenki, aki itt hozzászólt, csak és kizárólag az illegális migrációról beszélt.

De summa summarum, nem akarom ezt a fejtegetést tovább folytatni, csak és kizárólag kértem, kértünk szót, hogy jelezzük, az ilyen típusú megállapodásokat fontosnak tartjuk, az ilyen típusú kétoldalú megállapodások különösen a szomszédságközeli állapotban rendkívül fontossá teszik azt, hogy azokban az aprónak tűnő, ámbár az emberek életét jelentősen meghatározó bűncselekményekben a hangulatot javítsák. Úgyhogy, államtitkár úr, azt szeretném itt önnek és a tisztelt Háznak mondani, hogy a Szocialista Párt frakciója támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage