KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Könnyű dolgom van, hiszen a megszólaló képviselőtársaim a frakcióik nevében támogatásukról biztosították a törvényjavaslatot; így Fenyvesi Zoltán a Fidesz képviseletében, köszönöm, képviselő úr.Bana Tibor képviselő úr a Jobbik képviselőcsoportja nevében szólt hozzá, és az embercsempészet elleni küzdelmet kérte számon. Szeretném tájékoztatni önöket, hogy Magyarország Kormánya jelentős mértékben segíti a macedón határvédelmet, hiszen rendőreink rendszeresen segítik a macedónok határvédelmét, rendszeresen jelen vannak a határ védelme érdekében. Úgy gondolom, köszönet illeti ezért rendőreink szolgálatát, hiszen így nemcsak a macedónokat, Macedóniát, hanem a mi biztonságunkat is védik.

Ami pedig az embercsempészet elleni küzdelmet jelenti, tisztelt képviselő úr, szeretném elmondani, hogy a magyar rendőrség megerősített erőkkel vesz részt ebben a küzdelemben. Nagyon fontos feladatának tartja az embercsempészek elleni küzdelmet. Rendszeresek az elfogások, rendszeresek a kísérletek, kezdjem ott. Hiszen a balkáni, a nyugat-balkáni útvonal jelenleg is él, jelenleg is veszélyt jelent. A magyar határon a hármas védelem, az élőerős védelem, a kerítés, illetve a jogi védelem egysége bizonyítja és biztosítja azt a helyzetet, hogy a jelenlegi biztonságos helyzet fönnáll. Ennek ellenére az embercsempészek valóban mindig próbálkoznak, és mi, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket meghiúsítsa, ezeket elfogja. Fontos a felderítés is, ahogy ön mondta, és mi azt gondoljuk, hogy mindig többet kell tenni, mindennap többet kell tenni a biztonság érdekében, az embercsempészet elleni küzdelemben, a határok megvédése érdekében, mint amit tegnap tettünk.

Tehát, ezt egy olyan tevékenységnek, olyan értéknek tartjuk, amire vigyázni kell, amire áldozni kell, amelynek forrásait, feltételeit biztosítani kell. Úgyhogy ezt tudom mondani, képviselő úr, hogy a magyar rendőrség mindent megtesz az embercsempészet elleni küzdelemben. A bíróság feladata pedig az ítéletek kiszabása. Az, ugye, külön hatalmi ág, azzal én most nem kívánok foglalkozni.

Molnár Gyula MSZP-s képviselő úr támogató nyilatkozatát köszönjük. Azt vetette föl, hogy Macedónia névváltoztatása esetén újra kellenee tárgyalni. Nem kell újratárgyalni, mert már aláírták, akkor Macedón Köztársaság volt a neve, ahogy az egyezményben is olvashatja. Egyébként most is ez a neve, ezért a nemzetközi jog szabályainak megfelelően nem kell újratárgyalni.

(12.40)

Ezt az információt kaptam a munkatársaimtól, amit én most megosztottam önnel. Biztos vagyok benne, hogy ez helytálló információ. Köszönöm a támogatását. Valóban, arra is szeretnék reagálni, hogy az egyezmény hiányában is sok mindent meg lehetett tenni, eddig is megtettünk. Azt vetette fel képviselő úr, hogy vane olyan kvázi magyar referens, illetőleg macedón referens az adott szerződő felek tekintetében. Azt gondolom, eddig elmondtam, hogy nagyon sok országgal kötöttünk már hasonló megállapodást, és ennek egy kialakult nemzetközi gyakorlata van, amely a szerződésekben részes országokkal is működik, így Macedóniával kapcsolatban is működni fog.

Úgy gondolom, hogy ennek a szerződésnek az elfogadása is egy fontos lépés a biztonság tekintetében, úgyhogy köszönöm a hozzászólásokat, és arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat és a frakciókat, hogy a javaslatot fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage