PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A H/893. számú, a földművesek emléknapjáról szóló határozati javaslat célja, hogy az Országgyűlés szeptember 17-ét, Nagyatádi Szabó István születésnapját a földművesek emléknapjává nyilvánítsa. A magyar földműves évszázadokon keresztül fenntartója és megtartója volt az országnak, verejtékes munkájával és a háborúban kiontott vérével kiszolgáltatottan is a haza szolgálatára állt. 1848 februárjában, majd áprilisában a jobbágyi kötöttségek túlnyomórészt eltörlésre kerültek. A magyar földműves elindulhatott a polgárosodás útján. Az alapvető termelőeszköz, a föld mérhetetlenül igazságtalanul oszlott meg. A magyar földműves, a magyar paraszt továbbra is a földért volt kénytelen küzdeni.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Erős elme, erős lélek, erős akarat, erről még hallani fogtok!  így szólt annak idején Tisza István Nagyatádi Szabó Istvánról. Ő volt az első országos magyarországi parasztpárt megalapítója, a demokratikus földreformprogram kidolgozója, 1910-ben az első paraszti származású képviselő a magyar parlament történetében. A forradalmak után, 1920-ban az ország legnépszerűbb politikusa és a legnépszerűbb párt, a Kisgazdapárt vezetője volt. A nevével fémjelzett Nagyatádi-féle földreform megvalósításáért az 1920-as években földművelési miniszterként folytatott hosszú küzdelmet. A földreformja a nagybirtokosok ellenállása miatt csak kis részben valósulhatott meg.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a törvényjavaslat indokolásában is olvashatják: Nagyatádi Szabó István, aki hatholdas kisparaszti családból származott, és csak 6 elemi osztályt tudott elvégezni, egész életének és politikai munkásságának középpontjába a termőföld igazságosabb elosztását helyezte. A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk, amelyért Nagyatádi oly sokat küzdött, csak enyhíteni tudta a földtulajdoni viszonyban fennálló aránytalanságokat és igazságtalanságokat.

Ez a földosztás, amely Nagyatádi Szabó István nevéhez kötődik, minden hibája és minden gyengesége ellenére reményt adott arra, hogy az igazságosabb földtulajdoni viszonyok elérhetőek legyenek. Nagyatádi Szabó István születésnapján, szeptember 17-én a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely a jó és a balsorsban egyaránt mindig készen állt a haza szolgálatára.

(13.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, támogassák a határozati javaslat elfogadását, amely méltó emléket kíván állítani a magyar földműveseknek, Nagyatádi Szabó Istvánnak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage