FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Magyarországon 2008. február 1-jén lépett hatályba az Európai Tanács európai tájegyezménye. Célja, hogy elősegítse a táj védelmét, kezelését és az európai tájtervezést, illetve hogy tájvédelmi kérdésekben az európai együttműködést megszervezze. Iránymutatást tartalmaz az ezzel kapcsolatos jogkörök lehetséges megosztását illetően, felhívja a figyelmet a képzési feladatok fontosságára, valamint előírja, hogy az érdekelt felek aktív részvételével a magyarországi tájakat számba vegyék, értékeljék és regisztrálják ezek állapotának későbbi esetleges változásait. Ez volt az első olyan nemzetközi egyezmény, amely kizárólag a táj védelmével, kezelésével és továbbfejlesztésével foglalkozik. Az egyezmény a tagok teljes területére vonatkozik, és kiterjed a természetes, rurális, urbánus és elővárosi területekre, amelyekbe beletartozik a föld, az állóvizek és a tengerek területe is. Az Európai Tanács miniszteri bizottsága 2016. június 15-i ülésén jóváhagyta a kulturálisörökség- és tájvédelmi szakértői bizottság és az illetékes döntés-előkészítő csoport által is megvizsgált jegyzőkönyvet. A bizottság döntése alapján a jegyzőkönyv nyitva áll az egyezmény részes államai számára megerősítésre, elfogadásra vagy jóváhagyásra. A jegyzőkönyv 2018. augusztus 1-jén lépett hatályba.

A jegyzőkönyv a részes felek számára új kötelezettséget nem ír elő, tartalmi módosítást nem vezet be, az egyezmény területi hatályát terjeszti ki, megnyitva azt nem európai államok részére és az Európai Unió felé. Ezzel összefüggésben megváltozik az egyezmény neve: Európai Tanács tájegyezménye. Az egyezmény végrehajtásáról a természetvédelemért felelős miniszter gondoskodik, a kulturális örökség védelméért felelős miniszterrel egyetértésben, továbbá a területfejlesztésért és területrendezésért felelős miniszterrel együttműködve.

Az egyezmény 6. cikk b) pontjában foglaltak végrehajtása felelősségi körben az oktatásért felelős minisztert érinti, ezért indokolt a törvény vonatkozó rendelkezéseiben az oktatásért felelős minisztert is nevesíteni.

Tisztelt Országgyűlés! Figyelemmel az alapegyezmény törvényben történő kihirdetésére, amire a Firenzében, 2000. október 20-án kelt európai tájegyezmény kihirdetéséről szóló 2007. évi CXI. törvényben került sor, a jegyzőkönyv a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény alapján az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó szerződésnek minősül, így annak kötelező hatályát is az Országgyűlésnek kell elismernie, és a kihirdetésére csak törvényben kerülhet sor. Kérem a tisztelt képviselőtársaimat a beterjesztett törvényjavaslat támogatására. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage