PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A több évszázados emberi tevékenység által jelentős mértékben átalakított, az északi és a hegyvidéki tájak kivételével igen sűrűn lakott kontinensünkön a táj védelmét, fejlesztését az Európai Unió különböző szervezetei fontos feladatuknak tekintik. A gazdag európai tájörökség megőrzését szolgálja az Európai Tanács európai tájegyezménye. Az egyezményt 2000-ben fogadta el az Európai Tanács miniszteri bizottsága tíz ország részvételével. 2014-ben már 40 ország csatlakozott az egyezményhez. Hazánk 2005-ben írta alá az egyezményt, majd 2008-ban lépett az hatályba. Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat célja: az európai tájegyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről és a Firenzében, 2000. október 20-án kelt európai tanácsi egyezmény kihirdetéséről szóló 2007. évi CXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat annak érdekében került a tisztelt Ház elé, hogy az egyezmény területi hatályának kiterjesztéséhez, valamint a törvény hazai végrehajtásának felelősségi körében az oktatásért felelős miniszter nevesítéséhez hozzájáruljunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2007. évi CXI. törvény értelmében Magyarországon 2008. február 1-jén lépett hatályba az Európai Tanács európai tájegyezménye, amelynek végrehajtásáról a természetvédelemért felelős miniszter gondoskodik, a kulturális örökség védelméért felelős miniszterrel egyetértésben, továbbá a területfejlesztésért, a területrendezésért felelős miniszterrel együttműködve.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen törvénytervezet célja, hogy az Európai Tanács európai tájegyezményét módosító 2019-es számú jegyzőkönyvet kihirdesse, és ezáltal a jegyzőkönyv kötelező hatályának elismerésére felhatalmazást adjon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat tartalma, a törvénytervezetben foglalt jegyzőkönyv a részes felek, így Magyarország számára új kötelezettséget nem jelent, tartalmi módosítást nem vezet be. Az egyezmény területi hatályát terjeszti ki, megnyitva azt a nem európai államok részére az Európai Unió felé. Az alapegyezmény neve a következőre rövidül: az Európai Tanács tájegyezménye. A törvénytervezet tartalmazza a jegyzőkönyv hiteles angol nyelvű szövegét és a hivatalos magyar nyelvű fordítását. A jegyzőkönyv hatálybalépése naptári napját a külpolitikáért felelős miniszter annak ismertté válását követően a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett közleménye állapítja meg. Az egyezmény 6. cikk b) pontjában foglaltak végrehajtása felelősségi körben az oktatásért felelős minisztert érinti. Ezért a törvénytervezet vonatkozó rendelkezésében az oktatásért felelős minisztert nevesíti. Ez a módosítás a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az alapegyezmény törvényben került kihirdetésre 2007-ben, ezért a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény 7. §-ának bekezdése a) pontja alapján az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó szerződésnek minősül. Így annak kötelező hatályát is az Országgyűlésnek kell elismernie, és a kihirdetésre csak törvényben kerülhet sor.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek jegyében kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.(Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage