DR. KEPLI LAJOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Mivel, ahogy azt korábban hallottuk az előterjesztőtől és a kormánypárti frakció vezérszónokától, egy abszolút formális egyezménymódosítás elfogadásáról van szó, ezért elintézhetném azzal az egyetlen mondattal, hogy a Jobbik frakciója természetesen támogatni tudja az egyezményt, annál is inkább, mivel maga az indokolás is tartalmazza, hogy a részes felek számára új kötelezettséget nem tartalmaz, tartalmi módosítást nem vezet be, csupán a nem európai államok számára lehetővé teszi az egyezményhez történő csatlakozást, megnyitva az utat az egyezmény és az Európai Unió felé. Azt természetesen mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy mind a természeti, mind a kultúrtájak tekintetében Magyarország a tájvédelemmel kapcsolatban bizony járhatna előrébb is, és volnának még feladataink a tekintetben, hogy mindenféle szempontból megfeleljünk, nem is annyira az Európai Unió, mint inkább a saját elvárásainknak.

(14.40)

Hiszen azért azt le kell szögezni, hogy a tájvédelem is az utóbbi években nem azt az utat járta be, amit egyébként be kellett volna járnia. A szakmai kifogásainkat már számtalanszor itt a parlament előtt elmondtuk, amikor ilyen vagy ehhez hasonló célú vagy témájú javaslat volt. A korábbi napirendben is az államtitkár úr kifogásolta, amikor eltértünk konkrétan a javaslatban foglaltaktól, de egy általános vita során azért ez megengedhető.

Én most ezzel a kicsi kritikai észrevétellel be is fejezném az úgynevezett vezérszónoki felszólalást, amit nem neveznék most vezérszónoki felszólalásnak, hiszen mindössze a támogatásunkat fejeztük ki és egy pici kritikai hangot, hogy a tájvédelem és a kapcsolódó területek terén bőven van még tennivalónk. Ezeket majd egy későbbi javaslat során, illetve akár módosító indítványok formájában  nem ehhez a javaslathoz természetesen, hiszen ez csak egy nemzetközi egyezmény kihirdetése  meg fogjuk tenni, ahogy korábban is megtettük. Úgyhogy ez esetben csak annyit szeretnék kifejezni, hogy ezt a teljesen formális egyezménymódosítást támogatni fogjuk természetesen. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage