DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): (Felszólalását német nyelven teszi meg, amelyet szinkrontolmácsolás kísér.) Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Honfitársaim! Nagy megrendüléssel vettük tudomásul a hírt, hogy a magyarországi német kisebbség vezető képviselője, Heinek Ottó barátom elbúcsúzott tőlünk. A Jobbik-frakció nevében szeretnénk a tisztelt Ház figyelmét is felhívni erre, és elmondani azt is, hogy ez a személyiség Magyarország érdekében, illetve különösen a magyarországi német kisebbség érdekében milyen sokat tett. Engedjék meg, hogy némileg személyes érveket is felhozzak. Nem sokkal a politikai fordulatot követően a soproni önkormányzat képviselőjeként találkoztam Heinek Ottóval, az asztal két oldalán ültünk. Annak idején Heinek Ottó a magyarországi kisebbségi hivatal munkatársaként dolgozott, aztán 1999-et követően Heinek Ottó már az elnöki pozícióját töltötte be a kisebbségi önkormányzatnak. A magyarországi németek kapcsán különböző szerepekben nagyon sokszor találkoztunk egymással, különösen európai szinteken. Nekem volt olyan szerencsém, hogy az európai német kisebbségek munkaközösségében és az etnikai és nemzeti kisebbségek bizottságában az Európai Parlamentben Heinek Ottóval együtt küzdöttünk a nemzeti kisebbségek jogaiért Európában.

Mindenki, velünk együtt, aki Heinek Ottót ismerte, tudja, hogy milyen komoly érdemeket szerzett annak érdekében, hogy a magyarországi németek kulturális autonómiája megvalósuljon. Az egész oktatási rendszer kiépítése a magyarországi németek szempontjából ebben az új korszakban, ahol óvodák, illetve iskolák is létesültek a német kisebbség támogatásával, egy teljesen új kulturális korszakot nyitott, egy pozitív korszakot nyitott a kisebbségi csoportok számára, és összességében a nemzetközi hálózat kialakítását is szolgálta Heinek Ottó támogatásával.

Heinek Ottó az elmúlt évek fejlődését, a közös hazánk nem demokratikus fejlődését is nagy aggodalommal követte, a hagyatékához tartozik az is, hogy ezen tendenciák ellen fellépjünk. Az ő nyugodt és szerény módja, ahogy dolgozott, és egy pillanatra sem veszítette szem elől a közös célokat, nagyon hiányozni fog mindannyiunk számára. Hálás vagyok a sorsnak személy szerint is, hogy egy darabig közös utat járhattunk. Mindenkinek hiányozni fog a személye. Nyugodjék békében Heinek Ottó! Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage