OVÁDI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Többször kértem már szót Veszprém és térségével kapcsolatban, és a kulturális programokat is bemutattam már. Most engedjék meg, hogy egy olyan szegmensről ejtsek pár szót, amire méltán büszke lehet nemcsak a megye, de az egész ország is. Szeretném bemutatni önöknek a megye kiváló sportolóit, sportsikereit, amelyekkel, bizton állíthatom, beírtuk magunkat a világsajtóba, Veszprém és környéke letette a névjegyét mindenhol, legyen az egyéni sportág vagy csapatsport. Veszprémről kétségkívül elsődlegesen mindenkinek a kézilabda jut eszébe, a sokak által irigylésre méltó Veszprém Aréna lüktetése, amelyről minden ott játszó kézilabdázó ódákat zeng. De azt vajon tudták-e, hogy a nagycsapat mellett az utánpótlás is hatalmas sikereket ért el? A nyári, Párizsban megrendezett világjátékokon a Telekom Veszprém U17-es csapata a házigazda Paris Saint-Germaint tizenhárom góllal utasította maga mögé, a döntőben pedig vert helyzetből álltak fel brazil ellenfelükkel szemben a veszprémi kézilabdázás reménységei, megnyerve ezzel a tornát.

A nyár talán leghangosabb sikerei egyértelműen a veszprémi Balaton Úszó Klub versenyzőjének nevéhez, Rasovszky Kristófhoz kapcsolódnak. Kristóf junior világbajnoki győztesként két évvel ezelőtt, 2016-ban megmutatta, hogy óriási tehetség és nagy reménység, a köztudatba azonban a magyarországi rendezésű vizes vb-n robbant be igazán, ahol 5 kilométeren a hetedik, 10 kilométeren pedig az ötödik helyen végzett.

(14.50)

Egy benyúláson múlt a tripla arany a glasgow-i Európa-bajnokságon, 5 és 25 kilométeren első, 10 kilométeren pedig második lett. A versenyen mindemellett emberi nagyságáról is tanúbizonyságot tett, hiszen vetélytársával egymást ünnepelve szálltak ki a tóból.

A fiatal tehetség sorra nyeri a versenyeket, így Barcelona és Koppenhága után nemrégiben Bledben is megállíthatatlannak bizonyult.

Kihagyhatatlan felszólalásomból a nagy múltra visszatekintő atlétika is Veszprémben. Az idei szezonban két női versenyző, Kéri Bianka síkfutó és Orbán Éva kalapácsvető is nemzetközi szinten megmérettetve magát részt vett az Európa-bajnokságon Berlinben.

Kihagyhatatlan Gosztolai Mária is, aki szeniorként a malagai világbajnokságon kétszeres világbajnok lett súlylökés után diszkoszvetésben is.

Igazán szerencsések vagyunk, mert a labdasportok közül, ha első osztályú mérkőzést szeretnénk megnézni és végigszurkolni, lehetőségek tárháza nyílik meg. Választhatunk a kézilabda, a kosárlabda vagy éppen a futsal közül. A Bakony és a Balaton ölelésében fekvő dunántúli megyének bizony mindhárom sportágban első osztályú csapata van, és nem is akármilyenek. Bizton állíthatom, idén a kézilabda mellett a kosarasok és a futsalosok is éremért szállnak harcba. A nemzetközi porondon megmérettetve, izgalommal várja minden kézilabda-rajongó, hogy végre beteljesüljön a rég várt Bajnokok Ligája nemzetközi siker is, és arany medál és a Bajnokok Ligájának serlege csilloghasson a Veszprém Arénában.

A teljesség igénye nélkül, méltatva a megye sportolóit, azt gondolom, önök is láthatják, tisztelt képviselőtársaim, hogy milyen nyomós érvekkel tudom alátámasztani, miért is érdemli meg Veszprém és térsége az új uszodát, az atlétikai sportok birodalmának nevezett stadion rehabilitációját, miért mutatkozik igény a többszörös Bajnokok Ligája döntős Telekom Veszprémnek otthont adó Veszprém Aréna bővítésére. Ezek a fiatal tehetségek megérdemlik, hogy a XXI. század körülményeinek maximálisan megfelelő, modern környezetben készülhessenek, mutathassák meg tehetségüket. Hiszen a jövő nagy bajnokai köztünk vannak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage