CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr, úgy látszik, hogy nem akarja érteni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével kapcsolatos körülményeket, vagy tudatosan téveszti meg a választóit, a választókat. Mindkét esetben méltatlan helyzetbe hozza azokat az embereket, akiket képviselni akar.Ön is nagyon jól tudja, hogy a légikikötő működésével járó zaj sajnos olyan tényező, amely elkerülhetetlenül megterheli a repülőtér környékén élőket. Sajnálatos, de ma már szinte nincs olyan összefüggő lakatlan területsáv, amely lehetővé tenné, hogy a légi járművek végig lakatlan vagy ritkán lakott terület felett közelítsék meg vagy hagyják el a repülőtér kifutópályáit.

A légi közlekedési zajcsökkentő eljárások a mérések szerint  hangsúlyozom: a mérések szerint  elegendőek ugyan a zajhatárértékek betartásához, teljesen zavarmentes környezet azonban a legnagyobb jóindulattal sem biztosítható. A légi közlekedési szakmai szervezetek arra törekednek, hogy a zajterhelés a lehető legkevesebb lakost érintse. Az útvonalak meghatározásakor az egyes települések polgárai egymással egyenrangúak, a szakmai tervek bármiféle egyéb különbségtétel nélkül az összes érintett lakosságszámot veszik figyelembe.

A 2018. augusztus 16-án életbe lépett új szabályozás, amelyre egy uniós rendeletnek való megfelelés miatt volt szükség, a légi közlekedés biztonsága, zavartalansága és a környezetvédelmi szempontok terén egyértelmű előrelépést hozott a repülőtér környékén élő lakosság egészére, az ön által hivatkozott több százezer emberre nézve. A vizsgálatok szerint az új felszállási eljárások az érintett területeken összességében pozitív zajterhelés-változást hoztak. Budapesten a zajjal érintett kerületek száma egyértelműen csökkent a mérések szerint.

Mindemellett természetesen a légi közlekedési szakmai szervezetek, ahogy eddig, úgy a jövőben is nyitottak a további párbeszédre.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage