DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Természetesen minden jogosult megkapta az Erzsébet-utalványait, 2 658 550 főről beszélünk, akik a tízezer forintos Erzsébet-utalványra jogosultak voltak, és akik részére ezt a postán keresztül az állam ki is küldte. Ha ebből a 2 658 550 főből az ön kérdésében említett 630 ezer ember nem kapta volna meg az Erzsébet-utalványt, akkor arról ön nem a zárszámadási törvényből értesülne, hanem akkor nyilván tömegesen az emberek panasszal éltek volna. Mindenki esetében többször is megpróbáltuk a kézbesítést, ha valaki akkor sem vette át, akkor utólagos kérelemre is elküldtük számára az Erzsébet-utalványt. Lehetséges volt, hogy valaki több hétig nem volt otthon, nem tudta ezt átvenni.

(12.50)

Összességében, ha megnézzük, hogy az elmúlt években a nyugdíjasoknak kifizetett többletjuttatásokban mekkora összeg szerepel, akkor azt láthatjuk, hogy 2016 novembere és 2018 márciusa között Erzsébet-utalványokra, nyugdíjprémiumra 129 milliárd forintot fizettünk ki. S az idei évben is nyugdíjprémiumra várhatóan 41,3 milliárd forintot fogunk fordítani. Az előző években is hasonló magas számok voltak a nyugdíjasoknak juttatott többletjuttatásokból. Az Erzsébet-utalványok összességében 81 milliárd forint értékben érkeztek a nyugdíjasokhoz, a nyugdíjprémium 24 milliárd forint értékben, és a nyugdíj-kiegészítés összege is 2017-ben 24 milliárd forint volt. Ezeket a többleteket tudtuk adni.

Emlékezhetünk arra, hogy 2010 előtt nem többletekről beszéltünk, hanem nyugdíjmegvonásról, egyhavi nyugdíj elvételéről. Azt minden egyes nyugdíjassal szemben érvényesítette az önök kormánya; ön is abban a kormányzatban szolgált, tisztelt képviselő úr. Most viszont arról beszélhetünk, hogy hány tíz- és összességében százmilliárdos összeggel többet tudunk szerencsére a nyugdíjasok juttatására fordítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage