TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Az EU alapjogi ügynökségének múlt héten publikált jelentése szerint Magyarországon minden harmadik gyermek szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben él. Ennél csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet. Íme, egy újabb bizonyíték arra, hogy a kormánypropaganda mit sem ér, ha a tényekről beszélünk. Hiába játszadoznak a statisztikákkal, hiába szigorítják a jogosultsági feltételeket, hogy így egy tollvonással csökkentsék a rászorulók számát, hazánk még mindig a sereghajtók között van.50 ezer gyermek rendszeresen éhezik, 170 ezren olyan lakásban laknak, ahol nincs vécé, több tízezren esnek ki az iskolapadból végzettség nélkül, mert önök 16 évre szállították le a tankötelezettségi korhatárt, támogatva ezzel a gyerekmunkát, a gyerekek kizsákmányolását. Nem jut hozzá minden gyerek a minőségi oktatáshoz, negyedük funkcionális analfabéta marad, nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása, különösen a sérülékeny társadalmi helyzetűeké és a fogyatékkal élőké.

A jelentés egyértelműen kimondja, hogy a családoknak adott támogatások nem emelkedtek annyival, mint a megélhetés költségei. Ma minél több gyermeket vállal valaki, annál nagyobb az esélye, hogy elszegényedik.

És van itt még egy dolog, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül: a rászorulókat támogató operatív program, amelynek célja pont az volt, hogy a szegény családokon és kiváltképp a szegény gyerekeken segítsen élelmiszercsomagokkal és más természetbeni juttatással. Nem elég, hogy a projekt két év csúszással indult, és a választások előtt osztogatott belőle a kormány a Fidesz kampányának részeként élelmiszert, most 11 milliárdot ad konferenciázásra ebből a keretből Vajna Tímea barátnőjének és más Fidesz-közeli vállalkozóknak.

A fideszes slepp majd megbeszéli, hogy milyen sikeres volt az Európai Csalás Elleni Hivatal által is vizsgált program, úgyhogy lesz ingyenebéd, csak éppen nem a szegényeknek. A Fidesz-kormány napi szinten alázza meg a szegény családokat, és a gyerekeiktől is elveszi a felemelkedés lehetőségét. 2010 óta egy fillérrel sem nőtt a családi pótlék, és folytathatnám a sort.

Figyelembe véve az EU friss jelentését, kérem, válaszoljon a következő kérdésekre. Mit fog tenni a kormány a gyerekszegénység visszaszorításáért, kiterjesztik-e a gyermekétkeztetést a hétvégékre? Milyen megoldást kínálnak a lakhatási válságra a szegregált telepeken élőknek? Vitát folytatnak-e az alapjövedelemről kommunistázás helyett? Miért az EU vizsgálja csak a magyar szegények pénzének ellopását az RSZTOP ügyében? Köszönöm a türelmet, elnök úr. (Taps a Párbeszéd és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage