DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Olyan alapvető tényekkel nincs tisztában, tisztelt képviselő úr, hogy magam is meglepődtem ezen, amikor itt gyorsan elhadarta.Ön azt mondja, az RSZTOP-ból konferenciázásra 11 milliárd forintot költünk. A konstrukciónak, az operatív programnak alapvető kiírása, hogy semmi másra nem lehet fordítani, csak élelmiszerre. Még az élelmiszer odaadása kapcsán munkabérre sem lehet fordítani. Ön összekeveri a szezont a fazonnal, tisztelt képviselő úr. Ebből olyan szolgáltatásokat vettünk, hogy a rászorulók számára, a hajléktalanok, nagycsaládosok, szegény idős emberek, megváltozott munkaképességűek számára ezeket biztosítjuk, 170 ezer ember tudott már ebből évente részesülni.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A másik, hogy a nemzetközi adatok alapján mennyi nehéz helyzetben lévő gyermek van. Természetesen ön is és én is, remélem, mind a ketten úgy gondoljuk, hogy amíg egyetlenegy nehéz helyzetben lévő gyermek is van, addig van feladatunk. De ettől függetlenül érdemes a tendenciát megnézni, hogy ’10-12 után mi következett be Magyarországon.

Az Eurostat adatai alapján 2012 és 2017 között éppen a gyermekszegénység területén következett be a legnagyobb mértékű javulás. A 18 év alattiak körében, az Eurostatból idézek, tisztelt képviselő úr, a relatív jövedelmi szegénység 23,8 százalékról 14,8 százalékra csökkent. Persze, sok a 14,8 százalék, csak a 23,8 jóval magasabb volt. Ha az önök útját választottuk volna, ez emelkedett volna; szerencsére csökkent.

Ha a teljes lakosságot nézem, nem csak a gyerekeket, a súlyos anyagi nélkülözést, szintén Eurostat alapján, mert önök szeretik ezeket a nemzetközi kimutatásokat, 1,3 millióval csökkent ’12 és ’17 között a szegénységgel vagy anyagi nélkülözéssel súlyosan veszélyeztetett emberek száma, aránya. A mélyszegénységben élők aránya 375 ezerrel csökkent  szintén Eurostat az önök kedvéért. Úgyhogy, hála istennek, ebben pozitív tendenciák voltak, és ezt a munkahelyteremtés és az adórendszer alapozta meg legfőképpen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage