DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügy az elmúlt hónapokban botrányoktól, kirúgástól, tömeges felmondástól hangos Budapesten és több vidéki városban is. A legfrissebb példa: a napokban kiderült, hogy az ajkai kórház bér- és munkaügyi osztályának dolgozói sem bírták a kórházban kialakult légkört, és az osztályvezetőn kívül mindannyian távoztak.Ezek a példák jól mutatják az egészségügyi ellátórendszerrel összefüggő problémákat. Az állam nem hajlandó megfelelő béreket fizetni az egészségügyi dolgozóknak, évről évre csak egy kicsit emel, ez azonban nem tudja megállítani az orvosok elvándorlását, felmondását.

(13.30)

Mára odáig jutottunk, hogy Romániában is többet keresnek az orvosok és az ápolók, mint Magyarországon. Ők ugyanis rájöttek arra, hogy csak az azonnali és jelentős mértékű béremelés nyújt segítséget az orvosok elvándorlásának megállításához. Erre nemcsak keleti szomszédunk jött rá, hanem az északi is, hiszen az egészségügyben dolgozók bére Szlovákiában már évek óta magasabb, mint az, amit az Orbán-kormány Magyarországon méltányosnak tart. Sőt, ahogyan az ajkai példa alapján joggal gondolhatjuk, az egészségügyi kormányzat el is várja a kórházaktól, hogy az általuk túlfizetett, vagy olyan orvosokat, akik nem feltétlenül állnak közel az egészségügyi kormányzat szívéhez, rúgják ki, vagy hozzák őket olyan helyzetbe, hogy maguktól felmondjanak.

A fentiekre tekintettel kérdezem most államtitkár urat, mit tesznek a kirúgott vagy távozásra kényszerített orvosok pótlása érdekében. Mit tesznek azért, hogy az ápolók ne hagyják el tömegesen a pályájukat vagy ne menjenek külföldre? Mit tesznek annak érdekében, hogy az egészségügyi szakdolgozók végre jobb bérekhez juthassanak? Köszönöm megtisztelő válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage