FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy a piacgazdaságban az államnak nincs befolyása az árakra, azokat alapvetően a kereslet és a kínálat alakítja. Magyarország a világpiac felé nyitott gazdaság, ezért a mezőgazdasági termékek hazai árait elsősorban a világpiaci folyamatok határozzák meg, ha tetszik, ha nem. Ezeket az ármozgásokat piacgazdasági körülmények között EU-tagországként a magyar állam nem tudja érdemben befolyásolni. Azt azért önnek, képviselő úr, úgy gondolom, nem kell elfeledni, hogy minden évben minden ágazatnak vannak hullámzásai. A tavalyi évi gabonaárak rendkívül alacsonyak voltak az idei gabonaárakhoz képest, ezt sem a magyar piac és a magyar mezőgazdaság befolyásolta, hanem a világpiaci trendek. Az alma, a meggy és a szilva esetében a kedvező hazai és nemzetközi termésmennyiség és a magas készletek hatására valóban jelentősen csökkentek az árak.

A termelők és a feldolgozók elsősorban hosszú távú szerződésekkel képesek a piaci folyamatok hatását tompítani  nem pedig akkor lépni, amikor rájuk szakadt az ég és rájuk szakadt a termésmennyiség , és a kölcsönös előnyök mentén mindenki számára elfogadható, hosszú távú, jövedelemtermelést biztosító feltételeket kialakítani. Megjegyzem, a termelői szervezetek, az összefogás sajnos még ezen a területen hiányzik, de ezt először is, alulról kezdeményezve a termelői szervezetek kialakítását, a termelőknek kell megoldani.

A kormány a közös agrárpolitika nyújtotta eszközök segítségével az agrár-, vidékfejlesztési támogatásokkal, kedvezményes hitelekkel csökkenti az áringadozásokat, ez a segítség többek között, mintegy 500 milliárd forintnyi EU-s és hazai forrásból származó jövedelempótló és piaci támogatást fizettünk ki a gazdák számára. Ennek eredményeképpen elmondhatjuk, hogy a szántóföldi növénytermesztésben és gyümölcstermesztésben az agrártámogatások adózás előtti eredményekből származó bevételi aránya meghaladja a 80 százalékot.

Biztosíthatom a képviselő urat, a kormány eltökélt abban, hogy minden további feltételt biztosítson a gazdáknak jövedelemtermelő tevékenységük folytatásához, végzéséhez.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage