UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm szépen a szót. Nem először van szó ebben a teremben a kaposvári kórházról, mindig azt a választ kapjuk minden, a kaposvári kórházra vonatkozó kérdésre  előző alkalommal a szülészetről volt szó , hogy milyen fejlesztéseket kapott ez a kórház, ugyanakkor az elmúlt hónapokban egy csomó olyan állampolgári levelet kaptunk  és egy ilyen lesz, amit itt szeretnék ismertetni , amik arról szólnak, hogy hiába vannak azok a fejlesztések, amiket bejelentenek, hiába vágnak át akárhány szalagot, elképesztő állapotok vannak kórházi fertőzések és egyéb tekintetben a kaposvári kórházban.Egy állampolgár, aki az édesapját 2017 nyarán vitte be a kaposvári kórház pszichiátriájára az Alzheimer súlyossága miatt, elképesztő dolgokat közölt velünk egy levélben. Elmondta azt például, hogy miután néhány hétig ott volt, egyre többször tapasztalták, hogy saját vizeletében vagy székletében feküdt az édesapjuk, és erre azt a választ kapták, hogy nem volt még a pelenkázási idő; egyszerűen annyira kevés nővér volt, hogy ebben sem tudták kellően kiszolgálni az ott lévő betegeket.

Aztán, a lényeg az, hogy ottléte alatt ez az idős ember több  a laboratóriumi vizsgálatból ki is derült azóta, hogy sok esetben beazonosíthatatlan  kórházi fertőzést kapott a katéterezést követően, de ami talán a legjobban illusztrálja, hogy milyen állapotok vannak a kórházban, az, hogy amikor felfekvéseket találtak ezen az idős emberen, és erre azt mondta a beteg családja a nővérnek, hogy valamit kéne kezdeni, az volt a válasz, hogy ha majd vesznek kenőcsöt a gyógyszertárban, akkor azt alkalmazzák a nővérek. Mindannyian tudjuk, hogy ennek a családnak a tagjai, ez az idős ember is évtizedeken keresztül fizette a hozzájárulást az egészségügyhöz, őneki járt volna, hogy ezt az utolsó hónapjaiban odaadják.

Az a helyzet, hogy amikor már a vége felé járt ez az idős ember, a csúnya felfekvéseket nem próbálták meggyógyítani, egészen, amíg az idősek otthonába nem kerültek  amely jelezte, hogy átvállalja , nem volt lehetőségük arra, hogy emberhez méltó életet biztosítsanak neki. Az a helyzet, hogy ott, bár arról az állampolgár nagyon jókat mond, amit ebben az idősek otthonában az amúgy rettentően alulfizetett, szintén hiányszakmát jelentő gondozók tettek, mégsem tudták olyan állapotba hozni, amivel a kórházi fertőzésekből ki lehetett hozni, és így ez az ember elhunyt. Azt írja ez az állampolgár a levélben, hogy ő pontosan tudta, hogy így, idős korában, úgy, hogy a mentális állapota leépült az édesapjának, el fogja őt előbb-utóbb veszíteni, de azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy ilyen embertelen bánásmódban részesül, és nemhogy meggyógyítják, de még újabb súlyos fertőzéseket is el kell szenvednie, „normális esetben egy kórházba gyógyulni jár az ember, de édesapámnak még több szenvedés jutott, és ezt soha nem fogjuk tudni megbocsátani a kórháznak”.

Az a helyzet, hogy ez a kórház mind a pszichiátria  ami a kórházban van , mind az idősgondozás, mind a szülészet tekintetében Magyarország egyik legrosszabb állapotban lévő kórháza, annak ellenére, hogy folyamatosan mind a polgármester, mind az egyéni képviselő átvág egy szalagot, amit ott talál, ez mégsem oldja meg azt a problémát, hogy miért van ilyen arányú fertőzés a kaposvári kórházban, miért van az, hogy a szülészeten ilyen arányúak a gátmetszések, miért van az, hogy ilyen kevés nővér dolgozik ott ilyen kevés pénzért, illetve miért van az, hogy a helyiek  és ez a legfontosabb , emberek, akik évtizedeken át fizették a hozzájárulást, ilyen rossz véleménnyel vannak a kórházról, ilyen kevéssé szeretnék azt, hogy bárkinek a hozzátartozója odajusson.

Én azt gondolom, hogy nagyon fontos  akármit is mondott itt korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter  tudni azt, hogy igenis egy probléma, amivel ebben a Házban kell foglalkozni, ha emberek, akik évtizedeken keresztül fizették az egészségügyi hozzájárulást, nem olyan egészségügyi szolgáltatásokat kapnak, mint amilyet megérdemelnek, és emberek a kaposvári kórházban embertelen körülmények között halnak meg. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage