DR. OLÁH LAJOS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap még volt magyar egyetem a világ száz legjobb egyeteme között, úgy tűnik, nemsokára már nem lesz. Hadd gratuláljak, fideszes képviselők! Sikerült elüldözni a legsikeresebb hazai egyetemet. Ez nem semmi! Ilyet épeszű kormány tényleg nem csinál saját hazájában.Mondhatjuk, hogy ez egy egyedülálló teljesítmény, amire Rákosi Mátyás is büszke lenne. Mert azt önök is tudják, hogy egyetemeket csak diktatúrában zárnak be, egyetemi szakot csak diktatúrákban tiltanak be, demokráciákban soha. Sikerült a kisstílű látszatháborújuk közben egyetlen döntéssel olyat belerúgni a magyar oktatásba, amit érezni fog még sok-sok éven át.

Beszélhetünk majd száz év múlva is a C-vitaminról, Szent-Györgyi Albertről és Semmelweisről, mert új zsenik ebben az országban nem lesznek; önök így döntöttek. Lehet tovább melldöngetni, hogy mi mindenre voltunk képesek az elmúlt ezer évben, nehogy arról kelljen beszélni, hogy mi lesz belőlünk a következő százban.

Nem kell majd elüldözni több magyar Nobel-díjast, mert nem lesz, aki ezt az országot akarná képviselni a tudásával. Magyarországra nem kell a tudás, nem kell a tudomány, és nem kell az oktatás. Ezt üzenik önök a CEU elüldözésével, az MTA kivéreztetésével. A kutatók és a tudósok értik az üzenetet. A jövő magyar felfedezései és találmányai majd amerikai és német felfedezések lesznek, mert ezek az emberek nem kellenek az önök Magyarországára.

Egyetlen bűnük, hogy nem hisznek a háromszavas óriásplakátoknak, márpedig aki képes saját gondolatokra, az veszélyes a hatalomra. Értjük, értik ők is. Értették az üzenetet akkor is, amikor az önök propagandalapja elkezdte listázni őket mint Soros-ügynökök, és értik most is, amikor önök azt mondják nekik, hogy nem kell kutatás és szabadság, meg nem kell a világ egyik legjobb egyeteme. Majd összeszereljük mások autóit, aztán nosztalgiázunk arról, hogy milyen sikeres volt ez a nemzet akkor, amikor még nem üldözték a gondolkodó embert. A szökevénybűnözők jöhetnek, az okos emberek meg az egyetemeik meg mehetnek!

Marad a gulyás meg a Túró Rudi, képviselőtársak, a magyar innovációnak vége. És folytathatnám, hogy mi minden nem leszünk, és hogyan rombolja le a magyar találékonyságról kialakult nemzetközi képet a maguk diktatúrájának rombolása, de tudom, hogy ez önöket nem nagyon hatja meg.

Beszéljünk inkább a pénzről, képviselőtársaim! Önök úgyis csak ebből értenek. Önöknek a pénzről szól a politika, mindenki annyit ér, amennyije van; amije van, ahogy Lázár János mondta. A CEU 10 milliárd forintot hozott Magyarországra a nemzetközi kutatási alapból. 10 000 millió (sic!) forintot kutathattak úgy, hogy ez a magyar adófizetőknek egy forintjukba sem került. Ezt önök nem fogják pótolni, mert kell a pénz a focira; ahogy nem fogják pótolni a CEU ösztöndíjprogramját sem.

Önök azt mondják, hogy a szegény gyerekeknek nem jár a tudás, aki tanulni akar, az fáradjon a kasszához, ahogy ezt már elkezdték a Corvinusszal. Aki pedig szegénynek született, az maradjon csak szegény; ez a világ rendje maguk szerint.

Mi, európai magyarok nagyon máshogy látjuk a világot. Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek jár a lehetőség, hogy tehetsége és szorgalma szerint boldoguljon. Ezt képviselte a CEU is. Nem baj, ha valaki felcsúti faluból jön, ha tehetséges, akkor azt is kifizetik neki, hogy Oxfordban tanuljon. Ahogy az Orbán-kormány számos tagja végzett a CEU-n, ha nem kapják meg a lehetőséget, ma nem állami Audiban ülnének, nem államtitkárok lennének, és nem milliós fizetésük lenne. Azt akarják, hogy mások ne kapják meg ezt a lehetőséget, amit önök megkaptak.

Most jön az, hogy a legokosabb európai magyar fiatalok már nem az egyetem után mennek majd külföldre, hanem már előtte, akár már a középiskola alatt. Ez az ország ma nem az európai magyaroké, hanem az önöké, de mi, európai magyarok ebbe nem fogunk beletörődni. Itt vagyunk, és itt leszünk akkor is, ha önöknek ez nem tetszik.

Ma önök a labancok! Ma önök árulják a hazát, ma önök képviselik Bécs érdekét. Ma önök miatt megy el egy egyetem Budapestről Bécsbe, amit tárt karokkal várnak ott. Ma a CEU, holnap az MTA, a Corvinus, és folytathatnám még a sort. Köszönöm szépen. (Taps a DK, az MSZP, az LMP és a függetlenek padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage