DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ott folytatnám, ahol az elmúlt héten kedd éjszaka befejeztük, s egyúttal, nem tudtam, de ezek szerint Rétvári államtitkár úr kérdésére is válaszolni fogok a napirend előtti felszólalásomban. Azt mondta ugyanis múlt héten kedden vagy hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter úr, hogy a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik a szükséges munkaerőt. Most örülnek a kormány erre irányuló javaslatának. Megkaptuk a választ, hogy kinek az érdeke a munka törvénykönyvének új módosítása. Amikor ezt a törvényjavaslatot elolvastam, az első, ami eszembe jutott, hogy ez a törvény, a munka törvénykönyvének nevezett munkáltatói törvénykönyv hatéves. Miért most jutott eszébe a kormányzatnak az, hogy ezt módosítania kellene, méghozzá úgy, hogy 400 óra túlmunkát lehet elrendelni? Megkérdeztem, hogy miért most, miért így, hiszen egyéni képviselői indítványként került benyújtásra, és mi lehet az az aktualitás, amitől most hirtelen ilyen durván és keményen bele kell csapni honfitársaink, munkavállaló honfitársaink életébe. Aztán összeállt a kép, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter úr is megadta a választ annak a BMW-gyárnak, amely, úgy tűnik, Magyarországra egy újabb összeszerelő üzemet szeretne építeni.

Amikor ez a kérdés felmerült, és a kormány, talán a kormányfő jelentette be, akkor megint elkezdtem gondolkodni, ha a BMW-gyár a magyar adózási viszonyok kedvezősége miatt ide akar egy új gyárat telepíteni, akkor miért nem Sopron környékére, hogy minél hamarabb odajutna az alkatrész, az alapanyag. Miért kell ehhez Debrecenig átmenni, átutazni az egész országon? Hiszen azt senki nem gondolja, hogy Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában és Oroszországban hirtelen olyan mennyiségű BMW-t akarnának vásárolni, ami miatt feltétlenül Debrecen környékére kell ezt telepíteni. Majd megkaptam a választ, hiszen van 20 ezer ukrán munkavállaló Magyarországon, ők voltak a főpróba. Tehát elképzelhető, kedves képviselőtársaim, hogy úgy jön ide ez a BMW-gyár dolgozni, hogy nemcsak abban tetszettek megállapodni, hogy a magyar állam ajándékba odaadja azt a területet, ma sem tudom, miért 44 milliárdért, hiszen azért egy egész megyét lehet Debrecen környékén vásárolni, de mondjuk, 44 milliárdért, hogy még az ukrán munkavállalókat is majd importálni fogjuk Debrecenbe a BMW-gyárba. És nem a magyar munkavállalók, nem a magyar innováció, nem a magyar érdekek, hanem az olcsó, akár Ukrajnából hozható munkaerő az, amelyre a BMW-gyár Debrecenben számíthat.

Nagyon furcsa, ha végig tetszenek gondolni, mióta ezt a debreceni beruházást bejelentette a kormány, a BMW úgy hallgat, mintha köze nem lenne hozzá. Rájöttem, hogy ez a hallgatás azért van, mert először megvárják, hogy Debrecen felveszi ezt az óriási, 44 milliárdos kölcsönt, hogy a földterületet megvásárolja és odaadjuk ajándékba, megvárja, hogy neki 20 százalékkal kevesebb embert kelljen alkalmazni, hiszen 400 óra túlmunkát tud tőle követelni, és így már talán a BMW-gyárnak is megéri majd Debrecenben új összeszerelő üzemet létesíteni.

Tisztelt Kormány! Tisztelt Előterjesztő!  hiszen egyéni előterjesztésben hallgattuk ezt a borzalmas törvényjavaslatot. Nem lenne inkább érdemes elmondani, őszintén elmondani a magyar embereknek, hogy mi ennek a valódi célja. Tudjuk persze, hogy a munkaerőhiány is lehet, hiszen ez azt jelenti, ha 400 óra túlmunkát lehet végezni, akkor a magyar munkaerőt túlterheljük, nem kell helyettesítőt, nem kell többlet munkaerőt beszerezni akár jóval drágábban, mint eddig, hiszen ma a munkavállalók tárgyaló pozícióba kerültek a munkaadókkal szemben.

Azt kérem tehát, hogy tessenek megválaszolni, hogy a munka törvénykönyvének ez a módosítása vajon kinek az érdeke. De azt is kérem majd a válaszadótól, hogy amikor már felsorolja, hogy a Jobbik identitásválságban van, pénzügyi problémái vannak, nőverő, zsidógyűlölő, Simicska-bérenc, lelket elvesztő, tehát amikor ezt majd mind fel tetszenek sorolni a válaszban, akkor egy pici időt szánjanak arra, hogy azt is megválaszolják, a munka törvénykönyvének ez a módosítása kinek az érdekét szolgálja. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage