KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten kiderült, hogy az idei nemzeti konzultáció és Sargentini-ellenes kampány után újabb plakátkampányt indít a kormány, most 4,7 milliárdért. Így most már idén 10 milliárdra rúgnak a konzultációs költségek. Az új kampány munkacíme: „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása”. Ez azért érdekes, mert nem olyan rég, tavasszal az Európai Unió indított konzultációt Európa jövőjéről, amiben csak a magyar kormány nem vett részt a 27 tagállamból, pedig még a migrációról is volt benne kérdés, persze nem olyan uszító és gyűlöletkeltő formában, ahogy a Fidesz szokta ezt a kérdést kezelni. Ráadásul az európai kérdőívet nem az Európai Bizottság alkalmazottjai írták, hanem 96, az uniós intézménytől független állampolgár. Talán érdemes lett volna ebben részt venni, és így a magyar adófizetők pénzén spórolni.

De itthon is lehetett volna jó párszor lényeges kérdésekről konzultálni. 2011-ben az Alaptörvényről volt egy ugyan elfogult, de értelmezhető konzultáció; értelmezhető, mert voltak benne valódi kérdések. De a válaszokat a Fidesz már nem vette figyelembe. Kérdés volt például, hogy a magyar kormány, a magyar alkotmány vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek iránt, illetve, hogy az új alkotmánynak védenie kell-e a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet.

Erre a válaszadók 86 és 97 százaléka mondta, hogy igen. Ehhez képest komoly környezetkárosítások voltak az elmúlt nyolc évben, elég csak a Városligetre vagy az Orczy-kertre gondolni, de ha vízkészletről beszélünk, akkor Pakson a Duna felforralása vagy az Óbudai Gázgyárnál a veszélyes szennyező anyagok Dunába kerülésének kezelése, illetve nem kezelése ügyében biztos, hogy nem a válaszadók szándéka szerint járt el a kormány.

További kérdés volt, hogy az állam a közbeszerzésben való részvételt csak olyan gazdasági társaság számára tegye lehetővé, amelynek a tulajdonosi szerkezete átlátható. Erre 92 százalék válaszolt igennel. Ehhez képest a Fidesz-kormány alatt csak az oknyomozó riportoknak köszönhetjük, hogy tudjuk, Simicska-, Mészáros- és Tiborcz-érdekeltségek nyerik el a legtöbb közbeszerzést. A letelepedési kötvényekről ne is beszéljünk, ahol egy offshore hátterű cég nyúlta le a profitot.

A legaktuálisabb kérdés, hogy az új alkotmány büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ezt is támogatta a többség, ehhez képest a Fidesz nyolc év alatt egyetlenegy vizsgálóbizottságot nem engedélyezett. Kíváncsian várjuk, hogy a macedón miniszterelnök esetén fogja-e engedélyezni a vizsgálóbizottságot.

Ebből is megállapítható, hogy a Fidesz saját konzultációját, saját szavazóinak a véleményét sem tartotta tiszteletben. Vajon ezek után lehet-e bízni a kormány konzultációiban? Lehetne bízni, ha valódi kérdésekben konzultálna. Az elmúlt nyolc évben az új választási rendszerről például lehetett volna konzultálni, ehelyett a Fidesz egyoldalúan átírta a választási rendszert, a választókerületeket úgy alakította át, hogy a mindenkori jobboldalnak kedvezzen, lakótelepeket tettek-vettek, a Dunán is átnyúló választókerületet hoztak létre mindenféle konzultáció nélkül. A magánnyugdíjpénztárak lenyúlásáról is érdemes lett volna konzultálni; 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása a magyar emberek megtakarításait érintette. A rokkantsági és korkedvezményes nyugdíj szigorításáról és a lakástakarékok megszüntetéséről sem volt semmilyen konzultáció. A budapesti olimpiáról sem volt, ennek meg is lett a következménye.

De nem maradhat ki a sorból Paks II. Egy ilyen horderejű kérdésben népszavazást kellett volna tartani, de minimum konzultálni. 4000 milliárdot egy egyik napról a másikra aláírt szerződéssel felelőtlenség elkölteni, pedig ez történt. A jelenleg aktuális munka törvénykönyvéről viszont elég lett volna a munkavállalókkal és a munkaadókkal konzultálni, de ez sem sikerült. Helyette csak a multinacionális autógyártók vezetőinek javaslatát foglalták törvénybe.

A Párbeszéd igazi konzultációt indított, amelynek jelenlegi állása eredményét képviselőtársaimnak kiosztottuk. Nekünk nincs több tíz milliárdunk kampányolni, de szép számmal válaszoltak a kérdésekre. Látom, hogy az egyik képviselőtársam a földre dobta a konzultáció eredményét, én majd kérem Rétvári államtitkár urat, hogy őt is feddje meg, mint Bangónét, aki összetépte a kérdőívet a legutóbbi alkalommal.

A legfontosabb kérdésünk az egészségügyre vonatkozott. Múlt heti hír, hogy szakorvoshiány miatt egy időre be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát. Végezetül egy adattal hadd támasszam alá, hogy miért kéne az egészségügyről konzultálunk.

(11.50)

Egy mentőápoló, egy gépkocsivezető havonta 90-110 ezer forintot visz haza. Egy mentőtiszt 130-150 ezer forintot visz haza. Egy pozsonyi mentős ezzel szemben 450 ezer forintnak megfelelő eurót visz haza. Erről kellene konzultálni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage