DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mindig rossz élmény az, amikor itt a Házban azt a szót kell használnunk, hogy hazugság vagy hogy ön hazudik. Amikor ön azt állítja, hogy a kormány nem vett részt az Európa jövőjéről szóló konzultációban, akkor az a helyzet, hogy ön hazudik. A kormány bejelentette azt, hogy részt vesz ebben a fórumban. Több magyar nagyvárosban tartott telt házas fórumokat. Az itt ülő államtitkárok közül négyen is részt vettek ilyen fórumon Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Szombathelyen.

Jómagam egyébként a kecskeméti fórumon vettem részt. Minden ilyen fórum telt házzal ment. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a fórumok legfontosabb üzeneteit eljuttatjuk az európai intézményeknek és egyébként Emmanuel Macron elnök úrnak is, aki maga is szorgalmazta, hogy legyenek ilyen konzultációk.

Fontos körülmény az, hogy a kormány ezt nem most kezdte, hanem évekkel ezelőtt, és nagyon sok olyan konzultáció volt a kormány részéről, ahol fontos, Európa jövőjét érintő kérdésekről volt szó, fontos jogkörökről, energiaszabályozásról, bevándorlásról, adózásról, ön is emlékezhet erre. Az uniós intézményeknek megküldött beszámolóban ezeknek az eredményeit is mellékeltük, az a helyzet. Tehát mi nem most kezdtük, mint más országok, hanem évekkel ezelőtt. Nagyon sajnálom, hogy bármilyen okból ön vagy nem tájékozódott, vagy tudatosan próbálja meg félrevezetni a közvéleményt.

Ugyanilyen fontos az a körülmény, hogy a családpolitikai konzultációt önök támadják. Csak az a problémám, hogy ennek oka van; mégpedig az, hogy valójában azért támadják, mert a családpolitikai intézkedéseket is támadják. Például az ön elnöke vagy az egyik elnöke, mert több is van önöknél, áprilisban azt mondta, hogy korlátozná a családi adókedvezményt. Októberben önök azt mondták, hogy a CSOK bővítése tévút.

Tehát önök szerint tévút az, hogy a kétgyermekes családok is kaphatnak több kedvezményes hitelt. Aztán Barabás Richárd  talán ő is önöknél van, bár ezt nehéz követni  azt mondta, hogy a CSOK kiterjesztése a kommunizmus legkínosabb időszakát idézi fel. Szeretném őt is tájékoztatni arról, hogy a kommunizmusban nem adtak, hanem elvettek, például ingatlanokat, például az én családomét.

Ha a konkrét javaslataikat nézzük, ott sem rózsás a kép. Önök alapjövedelmet szeretnének, ami odavezetne, hogy sokkal jobban megérné újra segélyjellegű támogatásból élni, mint munkából. Az önök tanácsadója még azon is elmélkedik, hogy hogyan lehetne Magyarországon központi vagyonadót bevezetni. Tehát ha az önök intézkedéseit életbe léptetnénk, az nem segítene a magyar családokon, hanem terhet rakna rájuk.

Ami a konzultációban foglalt kérdéseket illeti, például az egészségügyet, hadd tegyem már fel a kérdést, hogy ha tényleg annyira fontos az egészségügy kérdése, akkor miért nem támogatták a 2019-es költségvetést, amely az ideihez képest 101 milliárd forinttal többet tenne erre a területre félre. A gyermekek étkezése is szerepel az itt kiosztott javaslatban. Ez a kormány az, amelyik 630 ezer magyar gyermeknek biztosítja az ingyenes étkezést. Az MSZP, amelyhez önök csatlakoztak választási együttműködésben, ezt nem tudta biztosítani. Támadják például a paksi bővítést, de egyáltalán nem adnak arra választ, hogy ha kiesik a paksi bővítés, ha drágább lesz a magyar áram, akkor kinek kellene ezt a költséget előteremteni. A magyar családoknak vagy a kormánynak? De akkor önök melyik területről vennék el az összegeket?

És hogy egy negyediket is felhozzak: a Párbeszéd, ha jól értem, átadna jogköröket Brüsszelnek, például az igazságszolgáltatás területén. Így tenne az MSZP is, így tenne egyébként a Jobbik is. Számtalan konzultáció, népszavazás és az országgyűlési választás eredménye után azt gondoljuk, joggal gondoljuk azt, hogy a magyar emberek nem szeretnének jogokat átadni Brüsszelnek.

Én azt egyébként fontos és méltányolandó dolognak tartom, hogy a konzultáció intézményében önök már hisznek, megkérdezik a támogatóikat, tiszteletben is tartom a véleményüket, de van egy fajsúlyos körülmény, mégpedig az, hogy önök csatlakoztak választási együttműködésben az MSZP-hez. Nem kértek nagy árat, egyetlen európai parlamenti mandátum reményét kérték. Azokhoz csatlakoztak  csak hogy az ön által felvetett kérdéseket érintsem , akik az egészségügyet fizetőssé tették volna, akik kórházakat zártak be, akik a családi kedvezményeket nem kibővítették, hanem elvették, akik nem segítő kezet nyújtottak a devizahiteleseknek, hanem teret engedtek a devizahitelezésnek, és mindig a bankok oldalára álltak, és a paksi bővítést egyébként meg támogatták parlamenti határozatban is.

Van még egy kérdés ebben a kiosztott dokumentumban, az pedig a korrupció kérdése. Ha a korrupció elleni küzdelmet önök fontosnak tartják, akkor azt javaslom, hogy kérdezzék meg régi-új szövetségesüket, hogy hogyan is áll Czeglédy Csaba ügye. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage