CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A bányászatot, ezt a sok évszázados hazai sikerágazatot az elmúlt évtizedekben jórészt a visszaszorulás jellemezte. A kormány meggyőződése, hogy a megújult, korszerű alapokra helyezett bányászati ágazatnak helye van a megerősödött magyar gazdaság szerkezetében. A hazai energetikai importfüggőség csökkentése elsődleges nemzeti és energiastratégiai cél, amelynek elérése érdekében a magyar kormány minden szükséges és indokolt lépést megtesz. Ennek egyik elemeként a kormány elkötelezett a hazai energiahordozó-készletek nagyobb mértékű, költséghatékony, egyszersmind hangsúlyosan környezetkímélő hasznosítása mellett.

A bányászat sem maradhat ki az innovációból és a fejlődésből. E téren is nagymértékű alkalmazkodásra van szükség korunk legnagyobb kihívása, a klímaváltozás elleni küzdelem eredményessége érdekében. E célok elérése érdekében született meg idén az energetikai, ásványvagyon-hasznosítási, készletgazdálkodási cselekvési terv. A cselekvési tervhez kapcsolódó intézkedések a bányászati iparág fejlesztését, társadalmi megítélésének javítását, a bányászhagyományok megőrzését szolgálják, hogy megfelelő módon legyünk képesek kezelni a XXI. század bányászati, földtudományi, környezeti és gazdasági kihívásait.

A cselekvési terv olyan új módszerek kidolgozását, innovatív megoldások tesztelését és alkalmazását is feladatul tűzte ki, amelyek eredményeként új utak nyílhatnak meg a hazai energetikai nyersanyag-gazdálkodás területén. Ennek érdekében a jövőben a kormány forrást tervez biztosítani a korszerű alapkutatások és a fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás támogatására, felülvizsgálja a bányavállalkozók közterheit és az állami földtani adatokkal való gazdálkodás rendjét. Bízunk benne, hogy ezek a lépések segíteni fogják az elmúlt években növekedésnek indult hazai szénhidrogén-kitermelés további tartós bővülését.

Mindemellett azt is szükségesnek tartom megemlíteni, hogy energiafüggőségünk biztosításában a geotermikus energia is fontos szereppel bír. Ennek kutatása és hasznosítása szintén nem képzelhető el a bányászok meglévő tudása és tapasztalata nélkül. A bányászat azonban nemcsak egy iparágat jelent, hanem egy mélybe nyúló történeti hagyományokkal rendelkező, a szolidaritásra számos szép példát adó szakmai közösséget is.

Képviselő úr beszédében elhangzott, hogy a bányásztörténelmi tradícióinkat, gyökereinket kötelességünk ápolni és átvinni a jövőbe. Bányászként élni nem egyszerűen egy szakma konkrét művelését, hanem azon túl életformát, közösségi szemléletet, gondolkodásmódot is jelentett mindazoknak, akik részévé váltak a bányásztársadalomnak. A cselekvési terv éppen ezért rögzíti a bányászati szakmakultúra megőrzésének és a társadalommal való megismertetésének feladatát is, amelynek kiemelt eszközei a sorra megújuló bányászati múzeumok.

Természetesen a bányászhagyományokat úgy ápolhatjuk a leghatékonyabban, ha megfelelően gondoskodunk e hivatás köztünk élő művelői életminőségének javításáról. A magyar társadalom nem nélkülözheti a nagy hagyományokkal és szakmai tradíciókkal, valamint a nemzetközi szinten is elismert tudásbázissal és kompetenciákkal rendelkező hazai bányász- és földtudós-társadalom összetartozásának, értékelvű hivatástudatának és közösségi szellemének példáját.

A kormány nagyra értékeli a bányászok személyes áldozatvállalását, és ahhoz méltó módon minden támogatást megad a bányászat XXI. század igényeihez igazodó fejlesztéséhez és fellendítéséhez. (Dr. Latorcai János felé:) A holnapi ünnepükhöz, önhöz csatlakozva, én is jó szerencsét, szép ünnepet kívánok. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage