DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Országgyűlés! Legfontosabb feladatunk a családok megerősítése. Négy hete indítottuk el a családok védelméről szóló nemzeti konzultációt. 2010 óta időről időre kikérjük a magyar emberek véleményét a fontos kérdésekben. Egyfajta visszacsatolást kapunk arról, hogy jó-e az irány, amerre kormányozzuk az országot, és a jövőre nézve is útmutatást kapunk ezáltal. A mostani kérdőíven 10 kérdés szerepel, amelyek fő témája a családok védelme, a családok megerősítése. Erre a nemzeti konzultációra azért van szükség, mert szeretnénk megismerni a magyar emberek véleményét erről a sorskérdésről, egyúttal kijelölni a jövőbeli családtámogatási intézkedéseink alapjait.

Azért kiemelten fontos ez a téma, mert Európa nincsen könnyű helyzetben. Egyetlen országban sincs elegendő megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fenn tudják tartani. Brüsszelben úgy gondolják, hogy erre a bevándorlás, a népességcsere a megoldás. Mi ezzel nem értünk egyet. Mi a Fidesz-KDNP-ben a magyar családok megerősítésében látjuk a megoldást. Ez a valódi megoldás.

Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy a családokat megerősítsük, hogy a lehető legtöbb támogatást megadjuk a szülőknek és a leendő szülőknek ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak, hogy gyermeket neveljenek. Kiemelt célunk, hogy az eddigieknél is erősebben támogassuk a családokat. A családi adókedvezmény összege idén már meghaladja a 300 milliárd forintot is. Ez több mint 25-szöröse annak, amit a balliberális kormányok az utolsó évükben adókedvezményként adtak. 25-szöröse! 2010-ben 12 milliárd jutott mindössze erre a célra. (Gréczy Zsolt közbeszólása.) Mi egyetértünk azzal a céllal, hogy kétharmados védelmet kapjanak a gyermekes családoknak járó költségvetési támogatások, hiszen emlékezzünk rá, hogy a baloldal egyszer már eltörölte és ismét eltörölné a családi adókedvezményt. Számukra nem természetes az, hogy a munka mellett gyermeket nevelő édesapák és édesanyák adóját csökkentsük és ezzel megélhetésüket segítsük.

Ne felejtsük el, hogy Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt számos megszorítással nehezítették a gyermekesek életét. Elsőként az egy- és kétgyermekesektől vették el a családi adókedvezményt, így a legtöbb gyermekes család zsebéből havi több ezer forintot húztak ki. A Fidesz 2011-től visszaállította a családi adókedvezményt, sőt folyamatosan bővítjük azt.

(12.10)

Bevezettük a családi adórendszert, a gyed extrát, és visszaadtuk a hároméves gyest az édesanyáknak. Minden eddiginél több pénzzel támogatjuk a családok otthonteremtését, és a több gyermeket vállaló családokat segítjük az adósságcsökkentésben, a jelzáloghitel-tartozásból és a diákhitel-tartozásból is jelentős összegeket engedünk el számukra. A minimálbér emelésével együtt a gyed, valamint a diplomásgyed összegét is emeltük, továbbá a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években.

Nagyon szeretnénk tovább folytatni a családok megerősítését, ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy minél több ember töltse ki és küldje vissza a kérdőíveket akár papíralapon, akár elektronikus formában. Ha sokan így teszünk, erős üzenetet küldhetünk Brüsszelnek; azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül, és Magyarország nem akar bevándorlást, nem akar népességcserét, a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni. Egyúttal erős üzenet a magyar ellenzéki politikusoknak is ez, akik egyetértve a brüsszeli bürokratákkal és Soros embereivel, tévesen úgy gondolják, hogy a demográfiai helyzet kezelésére a bevándorlás hatékonyabb módszer, mint a gyermekszületés.

Mi a Fidesz-KDNP-ben maximálisan támogatjuk a családokról szóló nemzeti konzultációt, mivel mindent felülíró szükségszerűség ma az Magyarországon, hogy több gyermek szülessen. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage