DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. A konzultációval kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy nagyon sajnáljuk, hogy az ellenzék a mostani konzultációt is úgy támadja, mint a korábbi konzultációkat, és amikor így tesznek, azt a több millió embert is megsértik, akik ezekben részt vettek az elmúlt években.Abban reménykedtünk, hogy legalább a családok ügyét fontosabbnak tartják, mint a hatalmi megfontolásaikat, de csalódnunk kellett, mert nem tartják fontosabbnak. Mire is gondolunk pontosan? Mondjuk, arra, hogy Bangóné képviselő asszony annyit tudott a témához hozzátenni, hogy szétcincálta a kérdőívet, Gyurcsány Ferenc pedig kétes értékű kávézást hirdetett, és műalkotásokat várt a híveitől  igazi, európai értelemben vett szakmaiság , párttársa eközben simán leírta, hogy inkább a bevándorlókra költene, mint a magyar családokra. A TASZ eközben meg azon morfondírozott, hogy egyáltalán miért kell erőltetni a gyermekszületéseket. Ez most az ellenzék hozzáállása. S van ezeknek a szavaknak előzménye, mert a baloldal egyszer már szétvert egy családtámogatási rendszert, meg is lett az eredménye, és a mostani, legutóbbi országgyűlési kampányban is hadat üzentek az adókedvezményeknek is és az otthonteremtési programnak is.

Éppen ezért ez a konzultáció most nemcsak arról szól, hogy a jövőbeni intézkedésekről döntsünk, hanem arról is, hogy kiálljunk a meglévő programok mellett, mert szerintünk a családok ügye felette van a pártpolitikai megfontolásoknak. Ezt mutatja az is, hogy már több mint félmillióan töltötték ki a kérdőívet. A kormány nevében szeretném megköszönni mindazoknak, akik már elmondták a véleményüket, és azoknak is, akik majd csak ezután fogják.

Tisztelt Ház! Van még itt egy kérdés, amit szeretnék megemlíteni, mert nem mehetünk el szó nélkül mellette. Az elmúlt napokban kiderült, hogy a Jobbik egyik országgyűlési képviselője azzal hencegett, hogy megütött egy nőt, egy zsidó származású nőt. Most nem szeretném azt felidézni, hogy ezt milyen szavakkal tette, mert a sokat látott parlamenti jegyzőkönyv ezt nem bírná el. Azért hozom fel ezt az ügyet, mert önök napokig azt gondolták, hogy megoldhatják azzal az ügyet, hogy a képviselő lemond a frakcióvezető-helyettességről meg a jegyzőségről; napokig így gondolták. Amennyire jól ismerem a híreket, nemrégiben lemondott a parlamenti mandátumáról is.

Ezzel kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy ez az ügy önmagában is botrányos, de az éppannyira az, hogy a baloldal, a baloldali pártok mindvégig hallgattak. Miközben a Jobbik ugyanaz az erőszakos és antiszemita párt, mint korábban volt, a baloldal hallgatott, és ez mindent elmond róluk; ennyire csak a pénz és a hatalom számít, az elvek pedig semmit sem. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.)

Vadai Ágnes korábban monoklit festett magának a parlamentben, Szabó Timea mécsest gyújtott, pár hete az MSZP és a PM beragasztott szájjal tiltakozott a nők elleni erőszak ellen, ott volt Kunhalmi Ágnes, Szabó Timea és Gurmai Zita is. Az ellenzéki pártok egyébként sorozatosan kértek számon mindenféle nemzetközi egyezményeket is a nők jogai tekintetében. Ebben az ügyben pedig nem szólaltak meg. (Gréczy Zsolt: Nem igaz! Nem nézed a Hír TV-t?) És tegyük fel a kérdést: hol voltak a jogvédők, és hol voltak a hivatásos aggodalmárok? Miért nem kiáltottak ebben a konkrét esetben farkast? Hol voltak az „Eddig és ne tovább!” kezdetű mondatok? Hol voltak a petíciók? Hol voltak a szerkesztőségi állásfoglalások és a remegő kézzel megírt, brüsszeli jelentések? Nem voltak sehol. Azért nem, mert ezen szereplők kormány iránti gyűlölete minden létező és megmaradt elvüket felülírta.

Szávay István döntése az egyetlen döntés, amit meghozhatott. Szeretnénk mi is elmondani, hogy aki ilyen botrányos módon henceg egy nő megverésével, annak nincsen helye a magyar közéletben. (Dr. Varga-Damm Andrea és dr. Brenner Koloman közbeszól.) Annyival legalább beljebb vagyunk, hogy látjuk, hogy a cukiság, a néppártosodás meg a ki tudja még, milyen maszk mögött milyen is a Jobbik valódi arca. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage