DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Van annak egy diszkrét bája, amikor a Simicska Lajos pénzéből kampányoló Jobbik oligarcházik itt a parlamentben. Önök teljes mértékben egy oligarchának szolgáltatták ki a saját pártjukat, és ezért a választóik meg is büntették önöket. Ön elvileg az elmúlt két percben a különböző, akár pszichoszociális fogyatékossággal élők, akár más fogyatékossággal élők úgynevezett kitagolási programját támadta (Rig Lajos: Pszichiátriai…  Dr. Lukács László György: Eredetileg Soros-terv volt!), nevezetesen, hogy különböző nagy, koncentrált lakóotthonokból kisebb, családiasabb környezetbe költöztetjük azokat, akiknek így nagyobb esélye van arra, hogy teljes értékű életet éljenek. És ön mindenről beszélt, csak az ő érdekükről nem. Az ön felszólalásában minden benne volt, csak az együttérzés nem azon emberek iránt, akik ezekben a lakóotthonokban, nagy, zsúfolt lakóotthonokban élnek, és akik a következő években vagy akár évtizedekben is kisebb, családiasabb, az életüket jobban segítő környezetbe kerülnek.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha kilátna ebből a jobbikos buborékból és a fogyatékossággal élő emberek kapcsán nem csak az oligarcházás jutna az eszébe, akkor észrevette volna, hogy a kormány mely szervezetekkel írt alá egy megállapodást, amelyben ők is teljes mértékben azt támogatják, amit ön itt támadott. Kiket támadott tehát ön? Az Autisták Országos Szövetségét, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (Dr. Lukács László György: Köze nincs hozzá! Pszichiátriai intézményekben vakok és gyengénlátók…), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét, valamint a Siketvakok Országos Egyesületét. Hiszen az a program, amit végrehajtunk, azok a kitagolások, amelyek most folyamatban vannak és amelyeket ön itt az előbb támadott, azok pontosan ezen szervezetekkel kötött írásbeli megállapodás szerinti irányt képviselik.

Kérem, hogy legalább a fogyatékossággal élő embertársaink iránt némi együttérzést mutasson a Jobbik. (Dr. Varga-Damm Andrea: Jaj, jaj, jaj!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage