KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelynek fontos része a közlekedésbiztonság is. Ez többek között magában foglalja a közlekedési balesetek megelőzését és a már megtörtént balesetek kivizsgálását is. Az ön által kérdezett Pillangó utcai metróbalesettel összefüggésben a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A nyomozó hatóság igen széles körű bizonyítást végez: 105 tanút hallgattak ki, több bizonyítási kísérletet folytattak le, igazságügyi vegyész szakértőt, illetve igazságügyi vasútbiztonsági, valamint vasútbiztonságiberendezés-szakértőt is kirendeltek az eljárás során.

(12.30)

Az ügyészség 2018. szeptember 17-én további nyomozási cselekmények foganatosítását határozta meg, amelyek jelenleg is folyamatban vannak. A nyilvánosság tájékoztatására a nyomozás befejezését követően a büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint nyílik lehetőség. Arra kérem tisztelt képviselő urat, hogy ha önnek fontos a budapestiek biztonsága, mint ahogy a kérdésében többször is említette, akkor ne gyakoroljon nyomást az eljáró hatóságokra, várja meg az eljárás befejezését, amelyről a tájékoztatást meg fogják kapni.

A rendőrségi nyomozással párhuzamosan a közlekedésbiztonsági szervezet az esetet kivizsgálta, és erről jelentésében tájékoztatta a nyilvánosságot. A szervezet ajánlásokat fogalmazott meg az üzemeltető számára, hogy a hasonlóan kedvező időjárási körülmények esetén se történhessen még egyszer baleset. Képviselő úr figyelmébe ajánlom mind a jelentést, mind az ajánlásokat, amelyek 2017 óta elérhetőek a közlekedésbiztonsági szervezet honlapján.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A hatóságok célja, hogy a tömegközlekedést igénybe vevő emberek a lehető legnagyobb biztonságban utazhassanak, és a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek, hasonló balesetek, hanem a jövőben balesetmentesen tudjanak közlekedni a budapestiek, illetve a Budapestre látogató vendégek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage