KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány által bevezetett diákhitel-kedvezményekkel kapcsolatban számos panasz érkezett Székely László ombudsmanhoz, amelyeket az alapvető jogok biztosa ki is vizsgált. Emellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is jelezte, hogy a kormány gondolja újra a diákhitel elengedésének feltételeit.A probléma az, hogy a diákhitel-elengedési kedvezmény csak az édesanyákra terjed ki, az édesapák semmilyen kedvezményben nem részesülnek, még akkor sem, ha a családban csak az édesapának van diákhitele. Az ombudsman jelentése szerint, amennyiben a családban az édesapának van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mint ha az édesanyát érintené. Illetve a biztos felveti annak a lehetőségét is, hogy azok a férfiak is kapjanak kedvezményt, akik egyedül nevelik gyermekeiket.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány rendszeresen hangsúlyozza, hogy milyen fontosak számára a családok, most mégis egy olyan kedvezményt ad, amely a családokat nem kezeli családként. A minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy az ombudsman véleményének ellenére sem hajlandóak változtatni a szabályozáson, továbbra is negatív megkülönböztetésben részesítik az apákat. Ezzel pedig különbséget tesznek család és család között. Teszik mindezt úgy, hogy a most zajló nemzeti konzultációban a kormány külön figyelmet szentel az apák fontosságának. Ugye, van egy olyan kérdés: egyetért-e azzal, hogy a gyermeknek joga van anyához és apához? Akkor kérdezem én: hol van itt az apa?

A kérdéseim a következők. Miért diszkriminálja negatívan az apákat a kormány? Miért nem kezelik családként a családokat, amikor a kedvezményről döntenek? S miért nem fogadják el az alapvető jogok ombudsmanának állásfoglalását, és változtatják meg a rendeletet? Köszönöm a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage