DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amikor az ellenzék szemében a kormány éppen nem nőellenes, akkor férfiellenes, amikor éppen nem édesanya-ellenes, akkor édesapa-ellenes, úgy látom a felszólalásaikból az elmúlt években.Tisztelt Képviselő Úr! Az Alaptörvényben is rögzítettük, hogy vannak olyan kedvezmények, amelyeket a kormány a nőknek, az édesanyáknak szeretne nyújtani. Ez az Alaptörvényben rögzített pozitív diszkrimináció, és itt is, ebben az esetben is egy ilyennel állunk szemben, hiszen nyilvánvalóan az édesanyák számára a gyermekvállalás mind fizikailag, mind a karrierjük előremenetelét nézve sokkal több áldozatvállalással jár. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy bizonyos kedvezményeket kifejezetten a nőknek, kifejezetten az édesanyáknak, adott esetben a nagymamáknak nyújt. Ilyen volt a „Nők 40”, amit egyöntetűen nem támogatott az ellenzéki frakciók összessége. Senki nem szavazta meg ezt az ellenzék részéről. Azt is kifejezetten a nőknek biztosítottuk, hogy 40 év munka, vagy 40 év munkából valamennyi gyermeknevelés és munka után egy ilyen kedvezménnyel tudjanak nyugdíjba vonulni. Bizony, hasonló a célunk a „Nők 40” mellett akkor is, amikor a diákhitelből egy pluszkedvezményt adunk az édesanyáknak. Ezzel szerencsére élnek is, hiszen 1504-en már kérték a törlesztés felfüggesztését, 531-en az 50 százalékos elengedést, 336 fő részére pedig már a teljes elengedés lehetősége megnyílt.

(12.40)

Ez azt jelenti, hogy 796 millió, tehát közel 800 millió forinttal tudtuk az édesanyákat támogatni, ráadásul a diplomás édesanyákat, akik az egyetemet elvégezték, utána gyermeket vállaltak, van, aki már három gyermeket is vállalt, és így tudtunk egy ilyen további kedvezményt is adni.

Ez nem jelenti azt, hogy persze az élet számos területén az édesapák ne kapnának kedvezményt. Kíváncsi vagyok, hogy amikor nemsokára, heteken belül arról lesz szó, hogy az édesapák pótszabadsága első gyermek után ötről nyolc napra emelkedjen, és további kedvezményeket kapjanak az édesapák, megszavazzák-e önök itt a parlamentben, vagy pedig nem  heteken belül kiderül.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage