DR. VITÁLYOS ESZTER ZSUZSANNA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Professzor dr. Kásler Miklós miniszter úrhoz benyújtott kérdésére, engedje meg, képviselő úr, hogy az alábbi választ adjam. A kormány elkötelezett amellett, hogy a legkorszerűbb iskolákba járjanak mind a diákok, mind a pedagógusok, ahol valamennyi, a XXI. század versenyképességi elvárásainak megfelelő feltétel adott a modern, nívós neveléshez, oktatáshoz, ahol az osztálytermek, tornatermek, tanuszodák jól felszereltek, és a tanulás élményszerű. A kormány ennek érdekében mind hazai, mind jelentős uniós forrásokat felhasználva dolgozik a köznevelési intézmények fejlesztésén. A kérdésében említett EFOP 4.1.3. azonosítószámú konstrukció csak egy azok közül a köznevelési intézmények korszerűsítése érdekében megjelentetett felhívások közül, amelyeket az iskolák fejlesztésére fordítunk.Összességében ebben az időszakban, 2014-2020 között több mint 125 milliárd forint áll erre a célra rendelkezésre. A konstrukciók az állami és a nem állami intézményfenntartók részére egyaránt lehetőséget biztosítanak a fejlesztési terveik megvalósításához, amelyek keretében több mint 600 iskola korszerűsítése történhet meg az idei, illetve az elkövetkezendő három év során.

Ezen konstrukció keretében összesen 437 pályázat nyert támogatást 29,27 milliárd forint összértékben. Ezek közül az idei évben már 115 intézmény felújítása megtörtént 7,86 milliárd forint értékben. A kivitelezési munkálatok és az ezzel párhuzamosan elkészült épületek átadásai folyamatosan zajlanak. Az idei évben még további 265 projekt sikeres befejezése várható, további 16,87 milliárd forint forrás felhasználásával. 57 projekt esetében 2019-ben fog megtörténni a megvalósítás befejezése, amelyre 4,54 milliárd forint áll a kedvezményezettek rendelkezésére. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

A fentiekből is, azt gondolom, jól látható, hogy a kormány az európai uniós források felhasználásával az elmúlt évtizedekben sajnálatos módon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem látott, jelentős fejlesztéseket valósít meg a köznevelési intézményrendszer minél hatékonyabbá tétele érdekében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage