MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Államtitkár urat egy tippelős játékra hívom. Ön szerint, ha megszűnne a saját tárcája, azt mennyi idő után vennék észre a hazai agrárium szereplői? Több, a mezőgazdaságban dolgozónak is feltettem ugyanez a kérdést, és a válaszok eléggé nagy szórást mutattak, de abban mindenki egyetértett, hogy hónapok is eltelhetnének bizony, mire feltűnne bárkinek, hogy az ön minisztériuma már nem létezik.Különös aktualitást kapott ez a tippelősdi, hiszen a múlt héten került a Ház elé egy olyan törvényjavaslat, amely az agrárkamara eddig is már brutális jogköreit még tovább hizlalja. A kamara a kötelező tagdíjakon túl EU-s és hazai források milliárdjai felett is diszponál éves szinten, miközben a legtöbb gazdálkodó számára valódi érdemi segítséget nem nyújt a gazdálkodáshoz. Ezt nem én mondom, hanem mindenki, aki érintett ezen a területen, talán államtitkár is sok ilyen panasszal találkozott.

Mindezek után, azt hiszem, joggal várhatnánk el átlátható működést. Ehelyett mit látunk? Különböző sikkasztással meggyanúsított emberek menekülőhelyévé vált az agrárkamara, gyanús informatikai fejlesztésekről szóltak a hírek, és egy rendkívül botrányos kamarai választásról, amit így utólag lehet, hogy még a bíróság is megsemmisít. Rendrakás helyett azonban önök mihez nyúltak? Az elmúlt hetekben megismert törvénymódosítással még tovább növelik a kamara jogait.

Mi úgy gondoljuk, hogy erősíteni kell a helyben lakó gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében. Nem ezzel van a baj. Az is tény, hogy a földforgalmi törvény komoly módosításokra szorul. Ugyanakkor ezen módosításoknak nem azt kellene tartalmazniuk, hogy ez a kamara, amiről előbb már felsoroltam a negatívumokat, tovább terjeszkedhessen és gyakorlatilag tovább tudja csökkenteni a szakmai döntések arányát az agrártárcánál, hiszen lássuk be, hogy általában csak politikai indíttatású lépésekkel találkozhatunk.

Mindezek után csak annyi kérdésem lenne államtitkár úrhoz, hogy mikor akarják politikamentesíteni az Agrárkamarát. Nagyon ráférne. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage