CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar közúthálózat 2010 óta a korábbiakhoz képest példátlan léptékű fejlődésen ment és megy jelenleg is keresztül, ellentétben az önök idejével, amikor az alsóbbrendű utakra szinte egy fillért sem fordítottak, sőt azt lehet mondani, hogy a főutakat is sok esetben elhanyagolták. Ezért furcsa, amikor egy MSZP-s képviselő számonkér valamit a jelenlegi kormánytól. (Korózs Lajos: Én csak kérdeztem.)De visszatérve a közúthálózat-fejlesztésre: a megvalósuló projekteket a Magyarország rövid és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról szóló kormányhatározat foglalja egységbe. A közútfejlesztés hangsúlyos területei egyfelől a sok évtizeden át elhanyagolt alsóbbrendű utak helyreállítása, ahogy azt az előbb említettem, és ami egyébként a magyar falvak programjában prioritásként is szerepel, másfelől a közlekedésbiztonságot és a versenyképességet regionális szinten javítani képes gyorsforgalmi úthálózat bővítése, nemzetközi összeköttetéseinek kiépítése. E stratégiai prioritásokra tekintettel a hivatkozott határozat jelenleg nem tartalmazza az Albertirsa déli elkerülő szakasz megvalósítását, ami nem azt jelenti, hogy nem fog megvalósulni a közeli vagy távolabbi jövőben.

Azzal talán képviselő úr is tisztában van, hogy a kormányzat által támogatott közlekedési beruházások kiemelt célja a jelenleg csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városok gyorsforgalmi bekötése. Például Szolnok az a város, amelynek a bekötését meg kell oldani. A két Pest megyei szakasz 2019 végére és 2020 elejére tervezett átadásai az albertirsaiak közlekedési lehetőségeit és életminőségét is várhatóan érdemben javítják majd.

Kérdésének azt az élét, miszerint a kormány kifejezetten elhanyagolja Albertirsa városát és nem fordít figyelmet a város lakóira, határozottan szeretném visszautasítani. Az elmúlt néhány évben ugyanis több száz millió forintos beruházást tudtak megvalósítani kormányzati támogatással a városban. Ilyen például a szociális támogatások, sportcsarnok építése, energia-korszerűsítés, járdaépítés, orvosi rendelő felújítása. Tehát a kormány odafigyel az albertirsaiakra, és a későbbiekben oda fog figyelni a közútfejlesztésre és a probléma megoldására is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage