TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! A 4-es metró ügyét az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozásakor a Fidesz minden idők legnagyobb korrupciós botrányának nevezte, és könyörtelen fellépést ígértek. Aztán eltelt egy év, és a nagy vizsgálat odáig jutott, hogy Medgyessy Péter. Nincsenek további gyanúsítottak, cégek, pártok, üzleti szereplők; nincs semmi. Beszédes csend, annyi biztos. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője derítette fel, hogy a kenőpénzek eljuttatásában részt vevő cégek mögött két Strabag-lobbista, Aczél Zoltán és apósa, Terner Géza játszottak kulcsszerepet. Ők pedig 2010 óta már a Fidesz korrupciós hálózatának részei. Aczél és Terner üzletelt Simicska Lajossal, aki akkor még a Fidesz főoligarchája volt, érdekeltek Garancsi római-parti luxusberuházásában, feltűntek a botrányos kereskedőházak környékén, és egy dán cégen keresztül a NER-ben szárnyaló Belfryben is tulajdonjogot szereztek, így több milliárdos állami megbízásokat kapnak a Strabaggal karöltve. Látszik, hogy arra a szolgáltatásra, amit ők tudnak nyújtani, a Fideszben igény van, és ezt a szolgálatot meg is hálálják.

A korábbi kormányok ostorozása, az elszámoltatási biztosok és a kirakatperek pedig csupán annak elkendőzésére szolgálnak, hogy a Fidesz nemcsak központosította, de állami szintre emelte a korrupciót. A NER legbizalmasabb és legsötétebb ügyleteiben használták Aczélt és Ternert, a letelepedésikötvény-biznisztől a kereskedőházakig. Azokban a Rogán Antal és Szijjártó Péter által felügyelt korrupciós machinációkban, amelyek egyetlen és kizárólagos célja a Fidesz legszűkebb köreinek feltőkésítése volt. Cserébe a Fidesz még a 4-es metró ügyét is elsikálja, csak hogy megvédje korrupciós szolgáltatóit.

Államtitkár Úr! Miért üzletel a pártállam a négyesmetró-botrány gyanúsítottjaival? Miért érinthetetlenek a Strabag lobbistái, Aczél Zoltán és Terner Géza? Kíváncsian várom válaszát. (Taps a DK és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage