SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kósa Lajos ismét alkotott, nem először, bár most segítségül hívta Szatmáry Kristófot is. Egy kora téli reggelen arra ébredtek, hogy milyen jó volna, ha megváltoztatnák a munka törvénykönyvét, azon belül is a munkaidő-beosztás szabályait. No, ez azért nem okozott osztatlan sikert a munkavállalók között, akik egész egyszerűen családellenesnek, embertelennek, aljasnak, a munkavállalókat kizsigerelőnek tartják ezt a fajta a javaslatot, mi meg mondhatnánk úgy is egyszerűen, hogy rabszolgatörvény. Nem először fut már neki a Fidesz egyéni módosító javaslat mögé bújva, hogy a munkavállalókat kizsigerelje, és a tőkéseket, a külföldi multikat támogassa. A javaslat ugyanis arról szól, hogy három évig az orvosok, ápolók, szakácsok, pékek  és még sorolhatnám a szakmákat  majd átlagbért kapnak, és majd a harmadik év végén kapják meg a túlórapénzüket, emellett a túlórájukat is jelentősen, 400 órára kívánja emelni a javaslat. Csak ha képviselőtársam a munkavállalók között is mozogna, akkor pontosan tudhatná, hogy a gyakorlat már most is ez, tehát 400 óra és afölött túlóráznak a munkások, és ha ez lesz az etalon, ez lesz az alap, akkor majd 6-8 órát fognak túlórázni a munkavállalók, teljesen elszakítva őket a családtagjaiktól.

Ismét kiderül tehát, hogy kik is állnak a tőkések pártján. Önök előszeretettel hangoztatják, hogy mi itt a baloldalon szoktuk képviselni a tőkéseket. Hát, nem, tisztelt képviselőtársaim, kormánypárti képviselőtársaim, önök azok, akik a tőkét képviselik a magyar dolgozókkal szemben! Még az arroganciájuknak sem szabnak határt, hiszen maga a javaslat után kezdtek valamilyen egyeztetésbe a munkavállalók szervezeteivel, és Kósa Lajos csak cinikusan megjegyezte, hogy a javaslat fogadtatása vegyes, és még egyébként olvasni is kéne a sorok között, mert ők egyértelműen fogalmaztak.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hogy miért a tőkét és a tőkéseket védik a tisztességes és becsületes munkavállalókkal szemben. Miért húznak kerítést a munka világában a tőkések és a magyar dolgozók közé? És miért nem biztosítják a tisztességes megélhetést a munkavállalóknak? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage