DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy arra felhívta a figyelmet, amit ellenzéki képviselőtársai azért szeretnek elhallgatni sokszor: életminőségünk szempontjából nagyon sok tényező van, nemcsak egy tényezőre lehet az egészségünk megőrzését leszűkíteni; ilyen a genetikai adottságunk, a környezetünk, hogy milyen környezetben élünk, az mennyire egészséges, az életmódunk, hogy mi magunk mennyire folytatunk egészséges életmódod, és ezek mellett jelenik meg az egészségügyi intézményrendszer, amely szintén tudja segíteni a minél több, egészségben eltöltött év megtörténtét, és nem kizárólag, hanem több más tényezővel együttesen.Ezért sok olyan programot indítottunk, amelyek mind-mind az ön által felvetett tényezőket igyekeznek kiküszöbölni, ezen a helyzeten javítani. 2011-ben indította el a kormány a kisméretű szállópor csökkentésének ágazatközi intézkedési programját. Ez tartalmaz egyrészről a közlekedési, másrészről az ipari, harmadrészt a mezőgazdasági, negyedrészt a lakossági szektorban olyan intézkedéseket, amelyek mind-mind tudják a szálló por okozta megbetegedéseket csökkenteni. Erre összességében 160 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt időszakban.

A kültéri levegő minőségének minősítési rendszerét ön is ismeri, ugyanezt igyekszünk a beltérilevegő-minőségnél lakossági ajánlásokkal és más, a tisztiorvos, most már a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott iratokkal, ajánlásokkal segíteni.

Az előrejelző és figyelmeztető rendszer, amelyre ön is célzott, nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a hőhullámokról, az UV-sugárzásról a lakosság értesüljön, hanem hogy a különböző szervek is, egészségügyi szervek, önkormányzatok, katasztrófavédelem, fel tudjanak készülni az ebből fakadó többletfeladataikra.

Szintén ön említette a nem ionizáló sugárzásokat. Itt a lakosság elektromágneses térnek való kitettségének folyamatos monitorozása, az itt adott segítség szintén a Népegészségügyi Központ feladatai között szerepel. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) A rákkeltő anyagokkal kapcsolatos felhasználás, megelőzés, azbesztmentesítés mind-mind-mind hulladékgazdálkodási, környezetvédelmi programokban szerepelnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólás a Jobbik soraiban: Dehogy szerepelnek!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage