SZÉKELY SÁNDOR (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter úr! Nagyon nehéz ma az ellenzék tagjainak megőrizniük a higgadtságukat, komolyságukat. (Dr. Rétvári Bence: A komolyságot nem sikerül!) Sokszor nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk azon, amit itt önök előadnak kormányzás címszó alatt.Önök kilenc éve kormányoznak, a kormányzásukat megelőző évekkel ellentétben nem gazdasági világválság, hanem soha nem látott nagy globális gazdasági fellendülés volt, ráadásul Magyarország kapott sok ezer milliárd eurót arra, hogy a gazdaságát megerősítse. Szóval, kilenc ilyen év után önök nemhogy visszaállítanák a 13. nyugdíjat, amit elvitt a világválság, még arra sem futja az erejükből, hogy az infláció mértékével növeljék a nyugdíjakat.

Maguk nemhogy növelnék a béreket, hanem fordítva: egyszer csak elveszik a kafetériát, de a fizetéseket nem emelik meg annyira, hogy kipótolja a veszteségeket. Maguk nemhogy segítenék az átlagemberek lakáshoz jutását, ellenkezőleg: elveszik az utolsó olyan konstrukciót, a lakáskasszát, amivel az átlagemberek is tudnának érdemben pénzt félretenni. Maguk nemhogy csökkentenék a munkaidőt, mint mondjuk, Németország, amelyre szeretnek hivatkozni, hanem ellenkezőleg: jön a 400 órás túlóra, amit ráadásul majd csak három év múlva kell kifizetni. És ez csak az elmúlt másfél hónap termése.

Uraim, maguk csődbe viszik az országot és benne azokat, akik itt élnek, akiket maguknak szolgálniuk kellene. Maguk most egy megszorító csomagot tolnak át éppen pofátlanul és elképesztő agresszivitással, ha jól értem Szijjártó miniszter urat, leginkább a német óriáscégek kérésének tesznek ezzel eleget.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! A Fidesz kamuharcban áll a német uniós politikával, de letette a fegyvert a német iparral szemben. Maguk eladták bagóért az országunkat. Maguk gyarmattá tették Magyarországot. Ami az osztrákoknak, a törököknek, de még az oroszoknak is csak súlyos véráldozatok árán ment, azt maguk elintézték nekünk pár év alatt.

Nagyon félve és nagyon óvatosan kérdezem tehát a miniszter urat: terveznek-e további megszorító lépéseket bevezetni Magyarországon? Van-e esély olyan bérnövekedésre a következő évben, mely meghaladja a kafetéria elvételéből fakadó keresetkiesést, valamint az inflációt is? Valamint, hogy tényleg 400 órányi túlórakeretet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) akarnak bevezetni úgy, hogy közben a túlórákat csak három év múlva akarják kifizetni? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage