DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ahogy néhány perce kiderült, a CEU megy  de mi jön helyette? Isten látja lelkemet, szívesen elvitatkoznék azon, mint olyan volt egyetemi vezető, akinek kilenc évig az volt a feladata, hogy többek között nemzetközi képzéseket akkreditáljon, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem milyen joggal adott ki két diplomát eddig? De azt gondolom, hogy különösen a mai nap fényében ez az ügy már régen nem erről szól. Ez a fajta szakmai vita, amit egyébként a Velencei Bizottság, az Európa Tanács szakértői testülete is állásfoglalásában leszögezett, miszerint maga a lex CEU megfelel a jogszabályoknak, de annak a bevezetési módja a külföldi egyetemeket Magyarországon hátrányosan sújtja, azt gondolom, mutatja azt, hogy milyen irányba fordult a harmadik kétharmados Orbán-rezsim, amely most az egyetemi világot és a kutatás szabadságát próbálja visszaszorítani és megszállni.

Ahogy Navracsics Tibor fideszes EU-biztos is nyilatkozta, a mai naptól, ha bármely magyar állampolgár Európában bemutatkozik, akkor az a kérdés várja, hogy milyen országból jöttél te, ahonnan egyetemeket üldöznek el. Jó-e ez így, tisztelt államtitkár úr?

A Jobbik mint nemzeti néppárt kiáll az olyan konzervatív és valóban polgári értékek mellett, mint az akadémiai szabadság és az egyetemek autonómiája. Ez ügyben a héten terjesztem az Európa Tanács kulturális, oktatási és médiabizottsága elé azt a jelentéstervezetet, amelynek a jelentéstevője én vagyok, amely pontosan erről a témáról szól: az akadémiai szabadságról és az egyetemek autonómiájáról. Érdekes kérdéseket kell majd hazám képviseletében és védelmében megválaszolnom. A magyar kormány nem nagyon segíti ezt a munkát, mint ahogy látjuk.

Mi nem ijedünk meg attól, ha valakinek más a véleménye, semmilyen formában nem támogatjuk a Soros György által képviselt nyitott társadalom ideáját, de egy igazi hazafi meg tudja győzni vitapartnereit arról, hogy mi a jó és mi a rossz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Egyetemet elüldözni rossz. És mi jön helyette, tisztelt államtitkár úr? (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage