DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, a Jobbik számára a Rubicon átlépése az volt, amikor Simicska Lajost kezdték el védeni. Ehhez képest Soros György védése itt a parlamentben már csak egy következő lépés. Várjuk majd a harmadikat is. Tisztelt Képviselő Úr! Egy egyetem maga dönti el, hogy hol, hogyan működik, milyen képzéseket folytat. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Ne légy már ilyen cinikus!) A magyar kormány egyetlenegy dolgot tesz és tett: egyenlő feltételeket szab a működésre minden Magyarországon működő felsőoktatási intézménynek. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)

Egyenlő feltételek mellett működhetnek a magyarországi magyar egyetemek, és egyenlő feltételek mellett működhetnek a külföldi egyetemek Magyarországon. Több külföldi egyetem volt, amely meg akart felelni ezeknek az elvárásoknak, teljesítette azt, amit a felsőoktatási törvény előír. Ebből látható, hogy nem teljesíthetetlen feltételek vannak, hanem teljesíthető feltételek, hiszen itt a parlament is döntött már több kérdésben, amikor a törvényt betartani akaró külföldi felsőoktatási intézmények tovább folytatták magyarországi működésüket.

De vannak olyan intézmények vagy van olyan intézmény, úgy látszik, amely nem tudja vagy nem akarja betartani ezt, hanem a konfliktusban, a politikai botránykeltésben és a politikai blöffölésben érdekelt. Ez pedig, úgy látszik, a Soros-egyetem, amely nem hozott létre olyan valós képzést Amerikában, a honos országában, mint amit a törvény előír és mint amit az összes többi, külföldről érkező, Magyarországon képzést folytató egyetem betartott. Ő nem akarta valószínűleg betartani, mert politikai botrányt akart, ahogy politikai botrányt akar a Helsinki Bizottság is vagy a TASZ, vagy bármelyik más Soros-szervezet, amikor arról beszélünk, hogy a külföldi finanszírozásokat tegyék átláthatóvá.

Direkt nem teszik átláthatóvá, pontosan azért, hogy konfliktust szítsanak, és Magyarországot megpróbálják minél inkább nemzetközi téren ellehetetleníteni, hogy a fő céljukat, a bevándorlás támogatását el tudják érni Brüsszelben. Ennek a széles körű politikai játszmának a része az is, amit ön a Soros-egyetem kapcsán láthatott. Ha betartaná a törvényeket, tovább működhetne Magyarországon. (Az elnök a csengő többszöri megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha nem tartja be, akkor természetesen a törvények rájuk is vonatkoznak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage