GULYÁS GERGELY, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az a mondat, hogy a kormány az elmúlt években 600 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, vélhetően vagy egy őszinte szocialista képviselő szavai lehettek 2010-ben (Korózs Lajos a fejét rázva: Nem!), vagy pedig egy fideszes felszólalás lehetett szintén ebben az évben, mert akkor ez igaz volt. Azóta viszont mi jelentős pluszforrásokat biztosítottunk az egészségügy számára. Ön itt most a béremeléseket említette, ezért nem az egészségügyi ágazatra, csak a béremelésekre, szeretném jelezni, hogy a kormány több mint 400 milliárd forintot fordított, ami a 2011-es állapotokhoz képest plusz, és ennek köszönhetően a 2012-es átlagos orvosbérhez képest 82 százalékkal nőttek az orvosbérek. Természetesen ez sem elegendő. Csak az elmúlt két évben egyébként a szakorvosok, szakgyógyszerészek bére 207 ezer forinttal emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is 77 százalékkal nőtt 2012-höz képest. Természetesen az egészségügyben ezzel együtt is számtalan nehézség és probléma van; nem mentség, de nem csupán a térségben, de a világon máshol is.

A kórházak gazdálkodását alapos vizsgálatnak kell alávetni, mert azonos finanszírozás mellett egyes kórházak veszteség nélkül tudnak működni, máshol pedig újra és újra felhalmozódik az adósság. Ettől függetlenül az államnak az adósságért helyt kell állnia. Ez a helytállás az idei évben is meg fog történni. A kormány ezért aztán egyidejűleg fogja elvégezni azt a kötelezettségét, hogy megvizsgálja a kórházak gazdálkodásának nem csupán a törvényességét, hanem a célszerűségét is, viszont ezzel egyidejűleg 55 milliárd forintos támogatást biztosít a kórházak, egészségügyi szolgáltatók számára. Tehát az a konszolidáció, ami évről évre megtörténik, idén is meg fog történni.

Fontos az, hogy szeretnénk olyan működési és ösztönző támogatást továbbra is fenntartani, amely lehetővé teszi azoknak a kórházaknak történő pluszpénzjuttatást, amelyek egyébként gondos gazdálkodás folytán adósságot nem halmoztak fel. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage